WILLY CLAY BAND Kiirunasta voitti KEKSI-musiikkipalkinnon
WCBkeksi

WILLY CLAY BAND: Örjan Mäki (vas.), Björn Pettersson, Reine Tuoremaa, Tony Björkenvall & Fredrik Elenius

Eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa  koottu arvovaltainen musiikkiraati valitsi vuoden 2015 KEKSI-musiikkipalkinnon saajaksi kiirunalaisen rockahtavaa countrya, americanaa soittavan Willy Clay Bandin.

WCBKeksiOrjanMaki

Örjan Mäki

Muusikoista, toimittajista ja musiikinystävistä kasattu 8-jäseninen raati katsoi  yhtyeen ansiot painavimmiksi. Willy Clay Band sai  52 ääntä, kun taas toiseksi tullut Sonata Arctican Tony Kakko 45 ja kolmas Souvareiden Lasse Hoikka 44 ääntä.

Keksi-musiikkipalkinnon vastaanottanut Willy Clay Bandin kitaristi Örjan Mäki on hämmentynyt yhtyeen saamasta kunniasta.

– Melkomoinen yllätys! En malta odottaa, että pääsen kertomaan muille bändin jäsenille.  Näyttää siltä, ettei musiikki tunne rajoja, sillä livenä emme ole soittaneet Suomessa kuin kerran, kymmenisen vuotta sitten Karesuvannossa, mies iloitsee.

Vaikka yhtye on julkaissut  vain kaksi albumia Rebecca Driven  ja Bluen  ja yhden EP-levyn, sen biisejä kuunnellaan ahkeraan netissä, varsinkin Spotifyssä ja se on yhä ruotsalaisen Rootsy Live-ohjelmatoimiston ahkerimmin keikoille kysytty bändi. Aikoinaan se oli myös samaisen firman levymerkin ensimmäinen artistikiinnitys.

Blue-albumilta kappale Mighty Good Times nousi Svensktoppeniin ja yhtye oli erittäin lähellä breikata niin Ruotsissa kuin maailmallakin, mutta jäsenet halusivat  tehdä muutakin musiikin ohessa. Lisäksi kehuja sateli niin Neil Youngilta kuin Chip ”Wild Thing” Tayloriltakin. He eivät muuttaneet kuitenkaan Nashvilleen taaloja vuolemaan, vaan ovat rikastuttaneet oman maansa musaelämää pohjoisesta etelään.

Pari vuotta sitten nämä Kiirunan kunniakansalaiset viettivät kymmenvuotispäiviään kotikaupunkinsa kesäfestivaaleilla  ja paikalla oli melkein koko kaupunki. Parhaiten yhtye tunnetaan Tornionlaakson molemmin puolin  heidän Miner-laulusta ja sen meänkielisestä versiosta, jonka laulaa matarinkiläinen Markus Fagervall nimellä Kruuvamies.

Harvakseen keikkoja tekevä Willy Clay Band esiintyy seuraavan kerran tämän kuun lopussa Kiirunassa kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa. Suunnitteilla on myös kolmas albumi.

Willy Clay Bandin Örjan Mäki on kotoisin Pajalan Kaunisvaarasta, Reine Tuoremaa Karesuvannosta, Fredrik Elenius ja Tony Björkenvall Lainiosta ja Björn Pettersson  Kiirunasta.

KEKSI-musiikkipalkinto jaettiin nyt toista kertaa nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutisten toimesta. Viime vuonna kunnianosoituksen sai räppäri Talonpoika Lalli.

KEKSI-ehdokkaat 2015: Hildá Länsman (Utsjoki), Willy Clay Band (Kiiruna), Selvä Pyy (Äkäslompolo), Fredrik Hangasjärvi (Isaksson) (Pajala), Lasse Hoikka (Rovaniemi), Pauli Ruuskanen (Rovaniemi), Pekka Salminen (Pello), Antti Haase (Vojakkala), Mira Sunnari (Tornio), Tornion Musiikki, Raubtier (Haaparanta), Jari Vesa (Kaakamo), Tony Kakko (Keminmaa) ja Kari Hautalampi (Kemi).

KEKSI-tuomaristo 2015:  Heli Luokkala-Nevalainen (Kemi), Irene Määttä (Pello), Jari Marjala (Savukoski),  Hannele Kenttä (Haaparanta),Tauno Vähäjärvi (Tornio), VeePee Salmi (Rovaniemi), Jukka Rajala (Kolari) ja Ilmari Aikio (Inari).

KEKSI–musiikkipalkinto on huomionosoitus pohjoisessa kevyessä musiikissa ansioituneelle artistille, yhtyeelle tai yhteisölle. mutta myös kunnianosoitus Lapin ja koko Tornionlaakson populaarimusiikin esi-isälle Ylitornion Kaulirannalla syntyneelle Antti Mikkelinpoika Keksille (1622 – 1705), josta se on nimensä saanut. Antti  lauloi Kalevala-poljennolla Laulua jäänlähdöstä Tornionjoessa 1677, kiersi talosta taloon  ja oli ensimmäinen nimeltä tunnettu suomenkielinen kansanrunoilija.

https://vaylanpyorre.com/live-willy-clay-band-yha-maailmanluokan-bandi/

https://vaylanpyorre.com/willy-clay-band-pajalan-markkinoille/