Omat Jutut: LETKAJENKATEN yhteistä pöhinää rajalle!

Tornion teinien riemua rajalla 1963

Tänään klo 15.30. tasan 60 vuotta sitten Tornion yhteislyseon teinit tekivät historiaa ja veivät letkajenkan Ruotsiin. He toivottivat tanssille pitkää ikää  pilke silmäkulmassa julistaen: ” Nauraen tuomme me teille tämän tanssin. Ottakaa se myös nauraen vastaan!”

Joka kerta  se on kannattanut, kun olen kaivautunut arkistoihin. On  löytynyt, aina  uutta, tai ainakin jotain,  joka on vahvistanut vanhaa tietoa. Näin kävi taas, kun kokosin Tornion kevyen musiikin historiaa dokumenttivideon muotoon.

Ikuinen kiistanaihe, milloin rock tuli Suomeen tai Ruotsiin.  Nyt vastaukseni on, että molempiin vasta 1965. Sitä ennen rock oli isolle osaa ihmisistä lähinnä huumorimusiikkia. Rockia pidettiin ohimenevänä vitsauksena ja voimahan siitä puuttui, kun jatkettiin vedellä.

Rockin tavoin letkajenkan tuloon torniolaisnuoretkin suhtautuivat hiukan epäröiden, mutta nyt tanssin historiaan taas syventyessä,  vakavoitui, sillä niin uskomattoman hyvin kaikki Tornion yhteislyseon teinikunnan ennustukset toteutuivat. Villitys oli Suomessa vasta tulossa, saati tanssin maailmanvalloitus.

Tornio-dokumentin Letkis-osuutta kootessa syntyi taas innostus, jospa olisi valtaa, voimaa ja TornioHaaparannan kulttuurirahat, kuinka helposti voisi rakentaa rajalle Suomen ja Ruotsin yhteinen tanssin ja musiikin tapahtuma, joka pohjaisi meidän yhteiseen musiikin vientihistoriaan. Tietysti höystettynä legendaaristen Haaparannan lastenpäivien parhailla puolilla, sillä nostalgia on aina hyväksi nivelille.

Sama ajatus syntyi jo kymmenen vuotta sitten, mutta nyt tarina, jolle rakentaa vahvistui. Hämmästyttävintä on aina kuinka  letkiksestä puhuttaessa syntyy pöhinää ja mediakin aina  herää. 60 vuotta sitten paikalla olivat Ruotsin tv ja Suomen isot kuvalehdet. Sama kymmenen vuotta sitten, kun Torniossa puuhattiin letkisen ympärille koko perheen tapahtumaa, innostus oli kova. Harmi, että silloin 50-vuotisjuhla kosahti kiville, mutta mikäänhän ei estä jonojenkkaamasta jatkossa jossain poikkitaiteellisessa tapahtumassa, jossa ei synkistellä ja taatusti kerää osallistujia ja yleisöä.

Arto Junttila

Ps. Letkis-tempaus on 2023 KEKSI-musiikkipalkinto-ehdokkaana, joten lisää todistusaineistoa löytyy täältä !