Jukka Rajala: LINDA GAIL LEWIS rokkasi Jällivaarassa

LINDA GAIL LEWIS

Ruotsin Jällivaarassa 17. kesäkuuta järjestetty Midnight Sun Meet-harrasteauto-tapahtuma pidettiin tällä kertaa edellisvuosista poiketen yksipäiväisenä. 

   Jo 15. kertaa Amerikan autojen ja rock’n rollin ystävät yhteen keränneestä meetingistä on kehkeytynyt vuosien saatossa yksi Pohjois-Ruotsin mielenkiintoisimmista alkukesän rokkijuhlista.

  Kuten asiaan kuuluu, oli juhlavuoden ohjelmaan satsattu korkealuokkaisilla artistikiinnityksillä, sillä tihkusateisena lauantai-iltana Numisparkkenin rokkilavalle nousivat 40-vuotiskiertueellaan oleva ruotsalainen The Boppers ja pianisti-laulaja Linda Gail Lewis. Louisianan Ferridayssa 69 vuotta sitten syntynyt ja tätä nykyä Austinissa, Texasissa asuva Linda Gail Lewis tunnetaan suuren yleisön keskuudessa lähinnä rock’n rollin pahan pojan Jerry Lee Lewiksen pikkusiskona – mikä hänelle lienee sekä etu että haitta. Ensimmäisen, vuonna 1963 ilmestyneen levynsä Teenage Letter Linda teki juurikin isonveljensä Jerry Leen kanssa legendaariselle Sun-yhtiölle ja samaisen vuosikymmenen lopulla ilmestyi myös sisarusten yhteinen sekä samalla myös Lindan ensimmäinen pitkäsoitto Together. 1970-luvun puoliväliin jatkuneen levytysuransa jälkeen Linda jätti musiikkibisneksen ja keskittyi hoitamaan perhettään. Paluun studioon ja parrasvaloihin hän teki kaikkien yllätykseksi 1990-luvun alussa. Tuolloin alkaneen ”toisen tulemisen” myötä Linda Gail Lewis aktivoitui toden teolla ja on julkaissut siitä lähtien useita albumeja eri kokoonpanojen myötä vaikutukselle, mukaan lukien muun muassa vuonna 2000 ilmestyneen yhteis lp:n Van Morrisonin kanssa. 

Linda ja Rocket 88

  Musiikillisen linjansa Linda on löytänyt, melkeinpä itsestään selvänä asiana kantrin, rock’n rollin, bluesin ja gospelin parista. Jällivaarassa häntä säesti Rocket 88-nimellä kulkenut ruotsalaiskokoonpano, johon kuuluivat muun muassa Midnight Sun Meetingissä viime vuonna esiintyneen Trouble Boys yhtyeen basisti Micke Finell ja kitaristi Dougie Lawton. Keikan ohjelmisto koostui kaikille tutuiksi käyneistä rock’n roll ja kantri standardeista. Ikäisekseen hyvinkin vetreässä kunnossa olevan laulajattaren keikalla kuultiin muun muassa veljensä repertuarista tutut Crazy Arms, Great Balls of Fire ja High School Confidential, Carl Perkinsin Boppin’ The Blues, Chuck Berryn Johnny B. Goode, Hank Williamsin Jambalaya sekä Little Richardin Rip It Up – kaikki ammattitaidolla ja rakkaudella esitettyinä.

  Ohjelmiston keskittyessä ainoastaan muiden tuotantoon antoi biisiluettelo Lindasta kuvan, että hän haluaa ottaa keikkansa varman päälle ja jättää oman, hyvinkin asiokkaan tuotantonsa harmittavasti taka-alalle. Mikä ilo olisikaan ollut kuulla klassikoiden lomassa edes muutamakaan kappale esimerkiksi hänen pari vuotta sitten ilmestyneiltä loistavilta Gas Station Flowers ja Hard Rockin’ Woman albumeiltaan. Kuukauden päästä pyöreitä vuosia täyttävä lady oli lavalla todella hyvän tuulisen oloinen, jaksaen hymyillä ja tarinoida biisien välissä yleisölle.

  Maanläheisyys ja ystävällisyys vain korostuivat keikan jälkeen, jolloin hän ei suinkaan monien rokkitähtien tavoin

kadonnut takahuoneeseen tai hotelliin vaan asteli yleisön joukkoon kirjoittelemaan nimmareita ja poseeraamaan

yhteiskuviin. Nyt toistamiseen Jällivaaran Midnight Sun Meetingissä esiintynyt Linda Gail Lewis on tuttu vieras Ruotsissa ja Norjassa ja onpahan hänet nähty muutama vuosi sitten ainakin kertaalleen Pohjanlahden tälläkin

Teksti & kuvat: Jukka Rajala

puolella. Syy Lindan Skandinavian vierailuille on hänen tyttärensä – niin ikään laulajan uralla olevan Annie Marie Dolanin avioliitto ruotsalaisen The Refreshments-solisti Joakim Arnellin kanssa, minkä ansiosta pohjoisenkin rokkikansalle tarjoutuu mainio tilaisuus nähdä ja kuulla harvinaista musiikillista herkkua kotiseuduillaan.

  Jos vanha kunnon rock’n roll pistää jalkasi heilumaan ja autoista kauneimmat, menneiden vuosikymmenten Cadillacit, Mustangit, Plymouthit ja muuta Amerikan herkut saavat silmäsi kirkastumaan, niin Jällivaaran Midnight Sun Meeting 2018 kannattaa laittaa kalenteriin jo nyt.