Ylläs Jazz Blues: Huippulattaria basisti CARLOS D`L PUERTON johdolla

carlospuerte6

Kuubalaissyntyinen basistimestari Carlos D´l Puerto tuo kuumat latinorytmit Ylläs Jazz Bluesiin.

Talvi  taittuu taatusti  ja festivaaliväki sulaa pakkasessa, kun hän monikansallisen yhtyeensä kanssa valloittaa Äkäshotellin estradin 29. ja 30. tammikuuta.

Afrokuubalaisen musiikin uranuurtajiin kuuluva D´l Puerto  loi kansainvälisen maineensa 1970-luvulla yhtyeessä Irakere, joka fuusioi onnistuneesti jazzia ja poppia omaan perinteeseensä.

Latinomusiikkia vähänkin tuntevat, muistavat nimet Chucho Valdés, Paquito d’Rivera, Arturo Sandoval ja Oscar Valdés, jotka kuuluivat alkuperäiseen Irakereen.

Yhtye saavutti maailmanmaineen nopeasti. Vuonna 1979 se voitti arvostetun amerikkalaisen Grammy-palkinnon Best Latin Album-kategoriassa ja sen musiikkia on levyttänyt muun muassa Carlos Santana.

carlospuerte1

Carlos Santana toivottaa kaimalleen hyviä Ylläksen keikkoja (kuva : D´l Puerton arkisto)

Irakeren ohella D´l Puerto  on soittanut tietenkin kaikkien suurien lattarinimien kanssa kuten esimerkiksi Cesaria Evora, Omara Portuondo ja Ibrahim Ferrer, mutta myös Herbie Hancockin, Dizzy Gillespien, Billy Cobhamin, Chick Corean, Al Jarreaun ja tietenkin Carlos Santanan kanssa. Jazzfestivaaleista hän on esiintynyt niin Newportissa kuin Montreauxissakin.

Suomessa Carlos vieraili Irakeren matkassa ensi kerran jo kolmisenkymmentä vuotta sitten ja ihastui. Säännöllisten vierailujen jälkeen hän asettui saksalaissyntyisen muusikkovaimonsa kanssa Turkuun vuonna 2002.

D´l Puerto  on paitsi monipuolinen muusikko, myös pidetty luennoitsija, joka vetää mestariluokkia ja soittoklinikoita ympäri maailman.

Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Jari Sillanpään albumista Al Ritmo Latino, jolla Carlos  toimi orkesterinjohtajana ja sovittajana.

yllasJazz16Ylläs Jazz Bluesissa Carlos D´l Puerton yhtyeeseen kuuluvat nicaragualainen kitaristi-laulaja Porfirio Otero, kuubalainen lyömäsoittaja Victor Regalado, liettualainen kosketinsoittaja Edward Sinder ja suomalaiset saksofonisti Pekka Välimäki ja rumpali Juha Ahokas.