Ylläksen KANSANI LAULUT livenä ja levyllä
KansaniLaulu15tytto

SAARA KURU

skpl_logoKalervo Uuttu kysyi aivan turhaan Pieni kansani laulu-runossaan, jonka Jari Vanha sävelsi, että ; ”Mitä laulaisin kansasta, joka syntyi suksen kantapäälle?”, sillä sen jälkeen syntyi lähes kuusikymmentä muuta  tekstiä, joista kasvoi  kuudessa vuodessa lappilainen näytelmätrilogia.

Vielä tänään ja huomenna klo 19.00 tunturin juurella kerrotaan Soi Kansani Pieni Laulu-tarina lappilaisesta ihmisestä, tehdään matkaa  sukupolvesta toiseen, kehdosta hautaan. Äkäslompolon Ihmisen Ringissä ovat viimeiset  näytökset esityksestä, joka  sitoo kolme näytelmää yhteen.

Vaikka tunturin sylissä on rauhaisa soppi, maailman myrskyt yltävät myös Lappiin. Näytelmässä koetaan niin sotaa ja rakkautta kuin iloa ja suruakin. 

UuttuVanha

Kalervo Uuttu & Jari Vanha (kuva:pieni kansani laulu-fb)

Soi Kansani Pieni Laulu on elämänmakuista, hyvää viihdettä. Taitavia näyttelijöitä, mutta ennen muuta laulajia.  Näytelmä  antaa myös mietittävää, niin kuin Uutun tekstit aina. Esimerkiksi, mitä se rikkaus oikeasti on?

Kävin katsomassa näytelmän viikko sitten  ja aika ajoin sen kohtaukset palaavat mieleen. Nyt vielä paremmin kun sain käteeni Kansani Laulut-ceedeen, jolle Jari Vanha ja hanuristi Tatu Kantomaa ovat koonneet trilogian parhaat palat.

Ihailin jo Ihmisen Ringissä, kuinka hyvin Kallen tekstit ja Jarin musiikki soivat yhteen ja toivonkin, että näistä Kansan Lauluista mahdollisimman moni päätyy kuorojen ohjelmistoon.

Kansani Lauluissa tyylien kirjo on moninainen, niin kuin elämässä itsessäänkin. Kansalaulut, virret, valssit ja tangot välittävät tunnelmia. Laulu raikaa. Kuoro ja solistit saavat etusijan ja yhtye säestää; Tatu Kantomaa hanurissa, Timo Rehtonen kitarassa ja Erling Fredriksson bassossa ja huilussa.

Yksittäisistä lauluista erityisesi on tullut hyräiltyä tunnusmelodiaa  Pieni kansani laulu. Se aloittaa albumin ja  siinähän alkusäkeet laulaa nuori Saara Kuru, josta sitten jatkaa hienosti soiva sekakuoro. Muista kappaleista mieleisimmät ovat Tien laulu, Tuulen poika ja Minä se olin, joista viimemainitussa murahtaa myös sähkökitara.

Kautta koko Soi Kansani Pieni Laulu- näytelmän sointi  on varsin akustinen. Vain sen vaikuttavassa  sotaanlähtökohtauksessa,  yhtye on rock;dramatisoi, tykittää todentuntua ja antaa  palaa täysillä.

Kansani Laulut- kokoelmalla instrumentaali ei ole mukana. Sen ymmärtää kokonaisuuden kannalta, mutta  vielähän ehtii näytelmän käydä katsomassa.

UuttuKalle15levyLEVYÄ voi tilata osoitteesta:  jari.vanha@hotmail.com
(Hinta 20€ + 2€ toimitusmaksu)

 

PS. Lue myös KUUKKELI-lehden  tuore juttu aiheesta http://www.kuukkeli.com/uut1frame.html