Yksi Kemin Pakkasukon kohokohdista: Bluesmestari EERO RAITTINEN & HUSTLE FUZZ käyvät Eeron Elpeen kimppuun

hustlefuzzeeroSvart recordsin toimesta viime lokakuussa vinyylinä  uudelleenjulkaistu Eero Raittisen mestariteos Eeron Elpee vuodelta 1970 on myynyt nopeasti painoksensa loppuun, muttei hätää, levy-yhtiö lupaa jo tammikuun aikana klassikosta CD-painoksen.

pakkasukkologo2

Pakkasukon muut esiintyjät: Django Lassi (GER), Mark Harman (UK), Lindvalls Lads (SWE), Milo & Moses, Dimi Salo, Kenneth Sjöwalls Dixie Dudes, Twisters, Alko Funk Unit tribute to Prince & DJ Butcher Pete (liput Cafe-Bar Ankkuri perjantai 12€/15€ sekä Hotelli Merihovi & Cafe-Bar Ankkuri lauantai 25€/30€)

Hyviä uutisia lappilaisittain myös keikkarintamalta. Viime syksynä Eero Raittinen kiersi esittämässä Eeron Elpee-levyn kappaleita Hustle Fuzz-yhtyeen kanssa. Kovasti yleisön mieleen ollut turnee tyssäsi kuitenkin Oulun korkeudelle.

Nyt Kemin Pakkasukko Blues N`Jazz (3.-5.2) korjaa tilanteen  ja pohjoinenkin  pääsee nauttimaan svengaavan 1960-luvun ja sitä aiemman  ajan bluesjazzhelmistä.

Kolme vuotta sitten isännöimäänsä Tunturibluesiin Eero kokosi bändin ja puhalsi Eeron Elpeen henkiin, mutta uuden elämän sen biisit ovat saaneet vasta nyt Hustle Fuzzin nuorten sällien kanssa.

Yhtye ammentaa musiikkinsa tyylikkäästä 60-luvun alun brittiläisestä klubikulttuurista. Ennen Eeron Elpee-kiertuetta  hyvin toimivasta yhteistyöstä on ilmestynyt messevänä esimerkkinä, videosinkku Twerkie Jerkie Dance , jossa vastustamattoman svengin pohjan luovat Severi Koivusalo, Henri Jokinen ja Seppo Kylänpää ja sen viimeistelee iloisesti Hammondilla  Jussi Reunamäki sekä monista yhteyksistä tuttu saksofonisti Juho Hurskainen.

Eeron Elpee oli Eero Raittisen esikoisalbumi, joka seitsemän vuotta myöhemmin  julkaistiin uudelleen nimellä Blues From The North. Kun 1990-luvulla jututin Eeroa Blues Newsiin (+Iltalehteen), hän avasi hiukan levyn taustoja.

Alkusysäyksen sille antoi Vanha holvikirkko-hitti, jonka jälkeen RCA-pomo Johan ”Mosse”Vikstedt antoi Raittiselle vapaat kädet eli maksoi mitä maksoi-pohjalta tehdä oma sooloalbumi, valita biisit ja muusikot.

Vokalistina Raittinen halusi tarjota uuden näkökulman tuttuihin lauluihin ja albumia pidetäänkin ensimmäisenä vakavasti otettavana mustan musiikin levynä Suomessa.

Levyn kahdella jatsahtavalla raidalla Basin street blues ja St. Louis blues soittaa maineikas DDT Jazz Band ja jälkimmäisen kitarasoolon hoitaa Albert Järvinen.

– Albert oli eka kertaa studiossa ja soitti kerralla soolon sisään. Onhan se loistava soolo. Mä muistan ne äänet vieläkin. Hällä ei ollut pienintäkään vaikeutta muodostaa saundia kitaran ja styrkkarin kanssa. Albert soitti St. Louis bluesin soolon Gibson 335:llä, Raittinen muisteli.

Puolella levyn biiseistä taustabändinä on Eeron oma yhtye Help; Jukka Tolonen, Häkä Virtanen, Vesa Aaltonen ja Hillell Tokazier. Levyllä luonnollisesti Tolonen on huomion keskiössä. Eeron vauhdikkaissa Van Morrison-tyylisessä Caldonia-tulkinnassa ja Yardbirdsien Pretty Womanissa hänen kitarointi on upeaa, mutta hitaassa bluesissa Spoonful se ei välttämättä toimi. Allekirjoittaneen mielestä biisi olisi kaivannut vastapainoksi esimerkiksi huuliharpun karheutta kuten Creamillä.

– Helpissä meillä oli tosi nasta porukka. Soitettiin keikoillakin rhythm`n`bluesia, mutta se jäi lyhyeksi, koska elämäntilanteet vaihtuivat nopeasti. Kun seuraava sivu kääntyi, Vesa ja Jukka olivat jo Tasavallan Presidentissä, Eero kertoi.

Puhaltajista levyllä kuullaan Paroni Paakkunaista, Junnu Aaltosta ja Eero Koivistoista, joista viimeksimainittu vastasi pitkälti levyn sovituksista. Hän toi mukanaan levylle myös oman jazzbändinsä ja kaksi Peddlers-biisiä.

– Peddlers oli sen ajan brittiläistä acidia. Siinä oli hiton hyvä urkuri, joka lauloi ja jonka laulut Who can I turn to ja Empty club blues olivat loistavia, Eero kommentoi.

Kaikkinensa Eeron Elpee tai Blues From The North on monenkirjava kokonaisuus, mutta se on kestänyt hyvin ajan hammasta. Eero on loistava bluestulkitsija ja levyltä löytyy myös upea balladi Peace in the valley, joka saa taatusti kylmät väreet kipittämään selkäpiissä. Se pääsee lähelle hänen toista bravuuriaan That lucky old sun.