VOLGOGRADIN Maria on kuin tehty Kaurismäki-leffaan

VolgogradMaria Maria, kielet kitaran sinulle soida voi/ Maria, kuinka luoksesi tahtoisin täältä pois/ Maria, sinut tahdoin vain

LEVYarvioPellolainen Volgograd  kyynelehtii vuolaasti  tumman Marian perään.  Se tulvimaan itkee ja saa Tornion Väylän vedenkin nousemaan.

Aivan huippubiisi.  Jukka Koivumaan kaurismäkeläinen teksti, tarttuva melodia ja hieno espanjalainen kitara.  Parasta, mitä olen Volgogradilta ja sen edeltäjältä Hämärästä Aamunkoittoon-yhtyeeltä kuullut.

Synkkää yksinpuhelua.  Jukka laulaa muun muassa: ”Pimeyden tietä yksin mä jatkan, kuolema harteilla teen tämän matkan…”

Maria ei ole kuitenkaan, mitään  Elämän valttikortit-ruikutusta, vaan suoraa tornionlaaksolaista puhetta: Tunnemyrskyä, lähteviä laivoja ja ranteetauki-meininkiä.

Mariassa on ainesta hitiksi asti. Jos Radio Suomi on tahkonnut  jostain Baddingin Ikkunaprinsessasta kansan suosikin, niin miksei Mariastakin.

Jos Marialle annetaan tilaisuus, se jää soimaan kehdosta hautaan. Sen jälkeen se siirtyy polvesta toiseen äidinmaidossa. Näinhän tapahtui Ikkunaprinsessalle ja monelle muulle ikivihreälle.

Maria on kolmas näyte Volgogradin ja huippumuusikko Peter Engbergin välisestä yhteistyöstä. Sinkkujen, Silmät sidottuina, Lyöty mies ja Maria, jälkeen syksyllä on luvassa pitkäsoitto. Toivotaan Maria-biisille menestystä ja jäämme odottamaan mielenkiinnolla  Jukalta, Timo Reijoselta ja Antti Ristolta lisää tunnelmamusiikkia.

Volgograd tanssittaa  tänään juhannusaattona 19.6. lohennarraajia Harrinivan Lomakeskuksessa, Muoniossa.  (Sinkkua voi ostaa yhtyeeltä ja hyvin varustetuista musiikkiliikkeistä kautta maan!)