Viulupelimanni SVEN KESKITALO järjestää, yhdistää ja soittaa, nyt levylläkin

Sven Keskitalo

Haaparannalla viulisti Sven Keskitalo on pitänyt vuosikymmenet huolen siitä, että lähikylissäkin on kuultu aitoa asiaa eli pelimannimusiikkia.

Toukokuussa 26.- 28. päivä taas tapahtuu, sillä Sven ystävineen kokoaa  Kukkolaforssenille  taitavia soittajia Norjasta, Suomesta ja Ruotsista. Luvassa on rajatonta soitonriemua ja oppia kolmesta maasta ja viidestä maakunnasta  ja kuulijoille taatusti on tarjolla hienoja musiikkielämyksiä.

Musiikki  tarvitsee tulisieluja kuten Sven, mutta perinteet myös velvoittavat.

Nykypäivän ruotsintornionlaaksolainen kansanmusiikkihan saa kiittää paljosta miestä nimeltä Hasse Alatalo, joka käynnisti kotonaan Haaparannalla pääsiäisenä 50 vuotta sitten  nauhurin ja tallensi korpikyläläisen Sigurd Kentän viulunsoittoa. Siitä alkoi keräystyö.  Sen seurauksena syntyi muun muassa Ruotsin kansanmusiikin ykkösluokkaan noussut yhtye Norrlåtar  ja kirja Nurmen Lintu, joiden hedelmistä nauttivat yhä muusikot ympäri Ruotsin Tornionlaakson.

Muistan, kun kymmenen vuotta sitten juhlittiin Sigurd Kentän syntymän 100-vuotisjuhlia Svenin järjestämässä Högsommarfestissä Korpikylässä, paikalla oli koko tornionlaaksolaisen kansanmusiikin eliitti mm. Jordin Gun Olofsson, Daniel Wikslund, Raj-Raj Band ja  J.P. Nyströms.

Rajasoitto oli legendaarinen tapahtuma, jota Sven oli myös järjestämässä ja monessa muussakin aktiivinen, mutta nyt hän avaa vihdoin myös oman sävelarkkunsa. Gränslös Folkmusik Från Södra Tornedalen-levyllä on kolmisenkymmentä kappaletta, joista puolet Keskitalon kynästä. Mukana on tietysti myös  Sigge Kenttää: Hiiri krappaa ja Meton polkka.

CD:n  kannessa komeilee Keskitalolle rakas Matkakoski. Väylän äänet, sen pyörtheet ovat antaneet inspiraation levyn aloittavaan polskaan ja sukunsa suomalaisjuurilla Pohjanmaalla, hän on taas  levyn päättävässä  Hääpolskassa.

Korpikylä, Kukkola, Haaparanta ja Seskarö ovat saaneet omat sävellyksensä ja…Suomen Kärsämäkikin. Svenin lisäksi levyllä soittavat kansanmuusikot Anders Hällström, Jon-Samuel Lundström ja Mats Blomqvist.

Tapahtumalinkki Kukkolaforssenille: https://www.facebook.com/events/526024706131507