VIIKON VIDEO ( & sångens födelse): Väärt- Broarna i Haparanda

Historien om popbandet Väärt är både lång och kort. Lång med tanke på att Pär Isling Poromaa (sång) och Johan Airijoki (gitarr) gjort musik tillsammans i Gällivara mer än tio år. Kort med tanke på att Väärt bildades för tre år sedan då Frida Johansson (fiol, sång) och Love Kjellsson (trummor) anslöt i Umeå. För två år sedan släpptes debutskivan Sommarfågel och i april kom uppföljare Palla Orka, som innehåller sången Broarna i Haparanda.

Pär Isling Poromaa berättar: ” Jag bodde med min familj i Haparanda på 1980-talet (87-89). Sen flyttade tillbaka efter gymansite för att läsa på komvux. Låten bygger på de minnen och upplevelser jag var med om.

Texten går ; “Vi gick över gränsen och vi log” . Jag ville få fram en dubbelbetydelse, att vi fysiskt gick över gränsen från Sverige till Finland, men även mentalt.

När jag berättar i sången, att jag åkte på stryk i Torneå, dock inte av Torneåbor utan av ett gäng som jobbade på cirkusen som var i stan. De trodde jag hade stött på någon av deras flickvän. Gick ganska hett till men jag sprang hemåt.

Från Broarna I Haparanda-videon. Bilderna är inte från Happis. Vi ville egentligen ha det, men Gällivareregissören Johan Hannu kunde inte filma där, fanns inte tid, tyvärr.