Vieno Kekkonen, Tornion Ranskalaisten Korkojen erikoisvieraana

http://youtu.be/G6dT24l1fTw

Pop & Jazz Konservatorio Lappian  Ranskalaiset Korot-suurproduktion kolme esitystä Tornion Musiikkitalolla on myyty jo lähes loppuun. Vain lauantain 23.maaliskuuta klo 19.00 konserttiin on enää vapaita istumapaikkoja.

Ranskalaiset Korot on kurkistus suomalaisen raikkaan swingiskelmän maailmaan, vuosiin 1956-1963, jolloin suuressa suosiossa olivat naislaulajattaret.

Yksi heistä oli Vieno Kekkonen, joka vie Tornion Ranskalaiset Korot-esityksen tarinaa eteenpäin ja esittää myös yhden oman numeron.

Pajalassa jo pitkään toista kotiaan pitänyt Kekkonen aloitti levytysuransa vuonna 1955 Spede Pasasen kannustamana ja takana on jo kolmisensataa levytystä.

Jazzdiggareiden perustamalle Scandia-levy-yhtiölle Vieno levytti kahden  muun kovan Koon Laila Kinnusen ja Brita Koivusen kanssa. Alun perin hänestä piti tulla näyttelijä. Hän on teatterikoulun käynyt ja samaa kurssia kuin Tea Ista ja Ritva Valkama. Hän näytteli vuoden Lahden kaupunginteatterissa ja suurin elokuvarooli oli Hilman Päivissä.

Laulu vei kuitenkin pian mukanaan ja hän keikkaili ahkerasti Jaakko Salon ja Erkki Valasteen orkestereiden solistina. Hänen menestyskappaleitaan olivat  1950- ja 1960-luvuilla muun muassa Tie, Sateenkaaren tuolla puolen, Preerian keltainen ruusu, Sävel rakkauden, Ei koskaan sunnuntaisin, Kesän vihreät lehvät ja Uska Dara.

Myöhemmin Vieno hyödynsi näyttelijän taitojaan  omassa tv-ohjelmassaan ja ravintolashowssaan, jonka uranuurtajiin hän Suomessa kuuluu.

Viime vuosina Kekkonen on vieraillut studiossa enää harvemmin, mutta kun hän kävi läpi Kari Kuuvan arkistoja vuonna 2010 hän törmäsi ”itsensä näköiseen” lauluun Aika virtaa kaihoten .Se oli pakko levyttää ja Ylläs soikoon-tapahtumastakin tuttu kapellimestari Mika Siekkinen hoiti musiikin.

Keikkapuolella ensi vuonna 80 vuotta täyttävä  Vieno on yhä aktiivinen. Omien laulukeikkojen lisäksi  hän esiintyy paljon kahden muun Ikivihreän Pirkko Mannolan ja Marjatta Leppäsen kanssa.

Vieno on naimisissa toimittaja Eero Saurin kanssa, joka aloitti kesätoimittajana Pohjois-Suomi-lehdessä Kemissä samoihin aikoihin kuin Vieno laulajan uransa. Sittemmin Sauri toimi pitkään muun muassa Apu-lehden päätoimittajana ja päästyään eläkkeelle alkoi etsiä Vienonsa kanssa ”kesäpaikkaa”. Parin vuoden jälkeen mansikkapaikka löytyi  Ranskan sijaan Pajalasta, jossa he viipyvät vuosi vuodelta pidempään.

Kuuntele Vienon haastattelu Radio Suomessa vuoden takaa: http://ylex.yle.fi/ylex-areena/play/1491873

Ranskalaiset Korot-esityksen lippujen  ennakkomyynti: Lappian opintotoimisto(Urheilukatu 6) arkisin kello 8–16 ja www.lipputoimisto.fi.

http://youtu.be/JySWRCXs-hc