VEIKKO TIITTO: Uusi Olavi Virta-kirja kuuluu jokaisen musiikin ystävän kotikirjastoon

olavivirtakirja15kirja2HANNU NYBERG: Olavi Virta hurmiosta turmioon (Into)

Heti kun kuulin, että Hannu Nybergiltä oli ilmestynyt uusi kirja Olavi Virrasta ”Hurmiosta turmioon”, niin olihan minun heti pakko hankkia se.

Olin utelias, enkä syyttä. Kirjassa Hannu Nyberg nimittäin lupasi oikaista Virtaa koskevia virheellisiä uskomuksia. Takakannessa mainostettiin myös tausta-aineiston laajuutta ja kirjan luvattiin sisältävän värikkäitä tarinoita aikansa julkkiksista. Paljon hyvää siis luvattiin, ja kerrankin nuo lupaukset myös lunastettiin – ja vieläpä runsain mitoin!

Hannu Nyberg vyöryttää lukijan eteen vakuuttavaan tausta- aineistoon nojaten yksityiskohtaisen tarkkaa tietoa mestari Olavi Virran (1915-1972) elämän eri vaiheista sekä hänen musiikistaan.

Itse Olavi Virran tuotantoa lähinnä levytysten näkökulmasta tutkineena luin kirjan suorastaan ahmimalla muutamassa päivässä kannesta kanteen, niin värikästä oli kerronta kaikkinensa, ja uutta tietoa tuli koko ajan.

Paitsi Olavi Virtaa, kirja käsitteli muitakin sen ajan kuuluisuuksia, mm. hänen ikätovereistaan Tapio Rautavaarasta ja Toivo Kärjestä oli paljon kiinnostavaa juttua. Mukaan tähän tarinaan pääsivät myös Esa Pakarinen, Siiri Angerkoski ja Kipprikvartetti.

Kaikesta näkee, että kirjan kirjoittaja Hannu Nyberg tuntee Olavi Virran tuotannon varmaan paremmin kuin omat taskunsa.

Neljä vuosikymmentä kestäneet aineiston keruun ja aiheeseen pikkutarkan perehtymisen tuloksena on syntynyt tämä helmi, kirja joka jokaisen musiikin lähihistoriasta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti lukea ja joka kuuluu jokaisen musiikin ystävän kotikirjastoon.

Kirjassa oli sellaistakin asiaa, joka oli minulle entuudestaan tuttua, olenhan itsekin Hannun tavoin neljän vuosikymmenen aikana ehtinyt perehtyä niin Olavi Virran kuin monen muunkin menneen ajan mestarin tuotantoon.

Olavi Virta on kuitenkin legenda, ylitse muiden, ja tuskin tätä tosiseikka kukaan kiistää, tai ainakaan rohkenee vastaankaan väittää. Nybergin kirja vahvistaa tämän.

Olavi Virrasta on kirjoitettu verrattain paljon. Kuitenkaan tämäkään kirja ei ole, eikä pyri olemaan lopullinen, tieteellisen tarkka elämäkerta mikä tästä mestarista on vielä kirjoittamatta. Paljon aineistoa tämä kuitenkin tulee antamaan jopa tutkijoidenkin käyttöön.

Harva taitaa tietää mm. sitä, että Olavi Virralla oli vielä vuosien 1966-67 aikana tarkoitus levyttää. Levytykset olisivat tapahtuneet Fazer-yhtiön toimesta ja niistä oli jo alustavasti sovittu tuotantopäällikkö Toivo Kärken kanssa. Virta kuitenkin joutui vuoden -66 loppupuolella moneksi kuukaudeksi sairaalaan, mikä katkaisi loputkin levytyshaaveet.

Niinpä mm. kappale ”Jäähyväistango” jäi Virralta levyttämättä. Vaikka Olavi Virran levytyksistä on julkaistu peräti kaksi ”täydellistä” CD-kokoelmaa, puutteita silti näyttää niissäkin olevan. Myös Virran perhe-elämään liittyviä kiinnostavia asioita selviää, sekä myös paljon muuta kiinnostavaa tietoa löytyy Hannu Nybergin uunituoreesta kirjasta. Suosittelen lämpimästi!

Veikko Tiitto

VeikkoTiitto2Kirjoittaja on  suomalaiseen viihdemusiikkiin perehtynyt kirjailija ja tutkija. Hänet tunnetaan parhaiten Jamppa Tuomisen elämänkerran Aamu toi, ilta vei-Laulajan tarina, toisena kirjoittajana. Hän on kirjoittanut myös romaanin Irwin Goodmanista, josta on ilmestynyt jo kaksi osaa Viimeinen keikka- Surutonta nuoruusaikaa ja Kansan laulaja. Häneltä on julkaistu myös kirja Veikko Lavi-Diskografia 1951-2006 ja biografioita muun muassa Pomus-tietokannassa.  (www.veikkotiitto.fi)