Uutuus: HÖGSOMMARFEST, huippukansanmusiikkia Ruotsin Korpikylässä
sigurdkentta

SIGURD ”Sigge” KENTTÄ

Musiikinopettaja ja muusikko Sven Keskitalo on palannut juurilleen Ruotsin Korpikylään ja pannut pystyyn paikallisen kyläyhdistyksen kanssa kansanmusiikkitapahtuman Högsommarfestin, jossa soi ja tapahtuu 19.- 21.heinäkuuta.

Sven_Keskitalo_kävi_nuorena_ahkerasti_juhannusjuhlissa

SVEN KESKITALO

Sven on kansanmusiikin tulisielu, joka on  viime vuosina tullut tutuksi ennen muuta talvisesta HaparandaTornion Rajatonta soittoa/Gränslöst spelande-tapahtumasta, joka on vuosittain tuonut satakunta pelimannia esiintymään rajalle. Hän on pitkään ollut mukana myös Rajasoiton järjestelyissä.

Korpikylä komeine maalaistaloineen, 30 kilometriä Haaparannalta pohjoiseen,  on idyllinen ympäristö Högsommafestille.

Siellä syntyi myös  pelimanni Sigurd ”Sigge” Kenttä, jonka musiikkia on esittänyt muun muassa legendaarinen kansanmusiikkiyhtye Norrlåtar. Hänen syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta ja häntä muistetaan Högsommarfesteillä monin tavoin.

Festivaalin  musiikilliset vetonaulat ovat kuitenkin  ehdottomasti Raj-Raj Band ja J.P.NyströmsMolempien yhtyeiden suuresta suosiosta kertoo jotakin se, että ne täyttävät vuodesta toiseen Luulajan kulttuuritalon  uskollisilla kuulijoilla ja sitä paitsi, molemmista  löytyy myös arvostetun Rikspelman-tittelin omaavia, tuorein heistä hanuristi Fredrik Isaksson. (Katso video yllä!)

Hullunhauskan, kaikkea sopivassa suhteessa sekoittavan,  etnofolkpunkkia soittavan  sähikäisen Raj-Raj Bandin kaikki pohjoisinta Lappia myöten jo tuntevat, mutta alkuvuodesta  Ruotsin kansanmusiikin Oscaristakin kisannut J.P. Nyströms on vielä, ainakin suomalaisyleisölle tuntemattomampi tapaus, vaikka ovat soittaneet yhdessä jo yli 30 vuotta.

Jällivaaralaisen J.P.:een musiikissa  valssin ja polkan askelkuvioita maustetaan jatsipyrähdyksillä ja klassisilla viulusovituksilla ja aina heillä on ollut matkassa myös Tornionlaakso-osasto. Mainittakoon vain, että yhtye on ainoa, joka on levyttänyt kelvollisen version Antti Mikkelinpoika Kexin tulvarunosta, luonnollisesti lyhennettynä ja ruotsiksi.

Suomesta Högsommarfestissä on mukana nykykansanmusiikkitrio Karuna, jossa viulua ja jouhikkoa soittaa kuulun kaustislaisen Järvelän musiikkisuvun jäsenistä Esko. Yhtyeen musiikin on sanottu tuovan mieleen Sibeliuksen ja suomalaisen kuusimetsän ja kansallisromantiikan lisäksi vaikutteita on myös barokkimusiikista. Eskon lisäksi koskettimia soittaa  Juha Kujanpää ja haitaria Teija Niku.

KongeroMuista esiintyjistä kannattaa mainita myös Jordissa ja Sisarissa laulanut meänmusiikkiliikkeen yksi kärkihahmoista, Gun Olofsson ja acapella-kvartetti Kongero (kuva vas.), jota on kutsuttu kansanmusiikin The Real Groupiksi.

Sydämenasia Sven Keskitalolle on aina ollut myös, paitsi tarjota yleisölle hienoja musiikkielämyksiä, antaa nuorille ja muillekin kiinnostuneille mahdollisuus saada oppia tapahtumassa esiintyviltä tähtiartisteilta, niinpä nytkin on luvassa laulu-, hanuri-, viulu-, ja bluegrasskurssia.

Korpikylä soi siis koko heinäkuisen viikonlopun, joten jammaleviin pelimanneihin on helppo  törmätä. Ehkäpä ”Ruotsin pikku-Kaustiselle”  kitaran varteen tarttuu  myös valtionpäivämies Sven-Erik Bucht, joka on yksi Högsommarfestin juhlapuhujista.

LISÄINFO: www.korpikyla.se