Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin comebackin varaslähtö Kalottjazz & Bluesissa kesäkuussa
MANuus

Originaali Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri

Yksi maamme legendaarisimmista yhtyeistä, Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri, palaa esiintymislavoille harvinaisen kiertueen myötä ensi lokakuussa

Pohjoinen pääsee nauttimaan yhtyeen musiikillisista helmistä kuitenkin jo kukkeimpaan tirlirlei-aikaan, sillä se  esiintyy Tornion Pikisaaressa 30. kesäkuuta, ollen Kalottjazz & Bluesin sunnuntain pääesiintyjä.

M. A. Nummisen, Jani Uhleniuksen, Pedro Hietasen ja Pekka Sarmannon muodostama yhtye nähdään etelässä Keravalla, Hämeenlinnassa, Porissa ja Helsingissä 10.–13. lokakuuta.

M. A. Numminen perusti Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin Jani Uhleniuksen kanssa vuonna 1969. Yhtye onkin yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti soittaneista vakinaisista jazzorkestereista. Uusrahvaanomaisen jatsin idea poikkeaa tavallisista jazzsuuntauksista muun muassa siinä, että haitarilla ja huumorilla on vahva sijansa ohjelmistossa.

Kalottjazz013

– Emme ole viime vuosina esiintyneet kuin harvakseltaan, joten jonkinlaisesta paluukiertueesta voi hyvin puhua, ja samalla oikeastaan 44-vuotisjuhlakiertueestamme, toteaa M. A. Numminen.

– Vuosikymmenet ovat vaihtuneet ja musiikkityylit muuttuneet, mutta hyvälle jatsille on aina tarvetta ja kysyntää. Siksi mekin nyt nousemme voimalla takaisin lavoille, Numminen jatkaa.

Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri on nykyisin kvartetti. Jani Uhlenius toimii kapellimestarina ja pianistina, hanuria soittaa Pedro Hietanen, kontrabassoa käsittelee virtuoottinen Pekka Sarmanto, ja laulusolistina on M. A. Numminen.

Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin ohjelmisto käsittää jazzikivihreitä, kuten Kissa vieköön ja Kaiken saat, mutta mukana on myös suuren yleisön hyvin tuntemia lauluja, kuten Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä, Maailma se on kuin silkkiä vaan ja Kumipallo. Kaikista sävelmistä, yhtä hyvin iskelmistä kuin kansanlauluistakin, saadaan aikaan svengaavaa jatsia.

M. A. Nummisen ääni ja laulujen hauskat, tai Nummisen tulkitsemana huvittaviksi muuttuvat, sanat täydentävät Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin ainutlaatuista sointia, joka on myös Suomen rajojen ulkopuolella herättänyt ihastusta kuulijoissa.