TUOMAS LAMPELA vastaa Maailman neulansilmä-tapahtumien musiikista

TuomasLampela1Viikonvaihteen suurtapahtuma Maailman neulansilmä- Världens nålöga  nostaa esiin rajan maailmanhistoriallisen roolin sotavuosien aikana. Haaparannan vuodet 1914 – 1918 herätetään henkiin molemmin puolin rajaa neljänä peräkkäisenä vuonna,  näytelmillä, näyttelyillä ja seminaareilla.

Musiikki on liittynyt elämään kaikkina aikoina, mitä erilaisimmissa tilanteissa. Tämän vuoden Maailman neulansilmän teema on Rakkauden palveluksessa  ja musiikista vastaa Tuomas Lampela. Hän johtaa venäläisten sotavankien kuoroa, on puhallinorkesterin kapellimestari  ja  viihdyttää Mika Vähäraution kanssa wienervalsseilla, venäläisillä mustalaisromansseilla ja ragtimeilla Haparanda Stadshotellin upealla ohjelmallisella illallisbuffella anno 1915, jossa on mukana myös oopperalaulajia ja can-can -tanssia.

MaailmanNeulansilmaKun venäläiset sotavangit tulivat vuonna 1915 Haaparannalle, he lauloivat kansanlauluja.  Kuullaan myös keisarihymni Itävalta-Unkarista ja venäläinen tsaarihymni. Niitä esittävät Tornion mieskuoron laulajat ja oppilaat Pop & Jazz Koservatorio Lappiasta, jossa Tuomas Lampela toimii myös opettajana. Monipuolisen muusikon historiaan kuuluu myös pitkä jakso Turun sinfoniaorkesterin viulistina.

– Se mitä tapahtui rajalla, oli hyvin jännittävää. Olen myös tutkinut musiikkia, jota soitettiin sata vuotta sitten, ja olen yrittänyt löytää oikean tunnelman, Tuomas sanoo Haaparantalehdessä.

http://www.haparanda.se/download/18.3788c1ac14e6955c773163/1438247107055/Neulansilma_fi_A4-1.pdf