Tornioon saapuvalle TOMAS LEDINille Grammis-palkinto

tomasledin220Ei tullut Ruotsin Grammis-gaalasta pystiä Luulajaan, ei Jällivaaraan. Norrbotten Big Band oli ehdolla Astrid Lindgren-aiheisesta lastenlevystään Norrbotten Big Band, Sara Riedel, George Riedel, Örjan Fahlström: Emil, Pippi, Karlsson & Co ja Sofia Jannok saamelaislevystään Áhpi (Wide As Oceans).

Sen sijaan Vuoden Kansanmusiikki/Viisulevy-kategoriassa Grammis-palkinnon sai Torniossa 11.huhtikuuta esiintyvä Tomas Ledin levystään Höga Kusten.

Levyn kappaleet ovat pääosassa Ledinin tulevassa konsertissakin, sillä häntä säestää albumilla soittava Ruotsin lahjakkaimmista kansanmuusikoista koostuva Höga Kusten Kapellet Esbjörn Hazeliuksen johdolla.

Albumi on Ledinin sukukronikka, joka sisältää muistoja hänen lapsuuden kesistään Ådalenissa ja myyttejä ja tarinoita, joita Ångermanland on inspiroinut. Ledin oli ”sydämen asialla”, sillä levyään hän hioi kymmenen vuotta ja teki sen kahteen kertaan.

Grammis-palkinto oli Tomakselle ensimmäinen 23 vuoteen. Muut Vuoden Kansanmusiikki/Viisulevy-ehdokkaat olivat Sofia Jannokin Áhpin lisäksi Ale Möller Bohuslän Big Bandin Pegasus, Lena Willemarkin, Jonas Knutssonin ja Mats Öbergin Alla Drömmars Sång ja Ane Brunin Songs 2003-2013.

Grammis on Ruotsin vanhin ja tärkein musiikkipalkinto. Grammis-gaala järjestettiin ensi kertaa 1969 Tukholman Bernsissä. Se vastine Suomessa on Emma.

http://www.svtplay.se/klipp/1832069/kakan-hermansson-delar-ut-pris-till-tomas-ledin

Tässä kaikki vuoden 2013 Grammis-palkitut:

Artisti: Avicii

Albumi: Jenny Wilson: ”Demand the impossible”

Laulu: Håkan Hellström: ”Det kommer aldrig va över för mig”

Säveltäjä: Salem Al Fakir Vincent Pontare och Magnus Lidehäll

Sanoittaja: Håkan Hellström

Tuottaja: Jenny Wilson

Tulokas: Linda Pira

Pop: Veronica Maggio

Rock: Håkan Hellström

Lastenlevy: Oddjobb: ”Jazzoo”

Dansband: Elisa’s

Elektro/dans: Icona Pop

Kansanmusiikki/viisu: Tomas Ledin

Hiphop/soul: Stor

Hårdrock/metall: Ghost

Jazz: Tonbruket

Klassinen: Karin Rehnqvist

Musiikkivideo: Jenny Wilson & Daniel Wirtberg: ”Autobiography”

Innovaattori: The Fooo.

Kunniapalkinto: Sven-Bertil Taube