Tornionlaaksolaiset brittilehti MOJOn parhaat listalla

Chip Taylor & Björn Pettersson (Kuva: Johan Ylitalo)

Yksi maailman parhaista rocklehdistä MOJO on listannut vuoden 2012 parhaita albumeita. Komeasti Americana-levyjen nelosena on kiirunalaisen Willy Clay Band/Frida & the Coolants-basistin Björn Petterssonin tuottama Chip Taylor & the New Ukrainans-kiekko F**k All The Perfect People (Trainwreck/Rootsy).

Levyllä soittaa Björnin lisäksi pedalsteeliä myös toinen pohjoisen poika, Örjan Mäki Pajalasta. Muut the New Ukrainans-yhtyeen jäsenet ovat kitaristi John Platania, rumpali Magnus Olsson ja kosketinsoittaja Göran Grini Norjasta.

MOJOn Americana-lista.
(Napsauta isommaksi!)

– Albumia oli tosi hauska tehdä ja Chip oli tyytyväinen lopputulokseen ja seuraavakin levy on jo purkissa ja ilmestyy vuoden 2013 aikana, kertoo Björn Pettersson, jonka kanssa Väylän Pyörre Musiikkiuutiset oli yhteyksissä viimeksi  hänen organisoiman loppuunmyydyn  Mean Bastard Day–tapahtuman tiimoilta.

Pettersson kertoo, että the New Ukrainans-projekti käynnistyi melkein heti, kolmisen vuotta sitten, kun Chip Taylor ja Willie Clay Bandin jäsenet olivat heittäneet ensimmäisen yhteisen keikkansa.

– Seuraavana päivänä luin keikkabussissa paikallislehden arvion keikastamme ja toimittajan terävin havainto oli, että olimme ”liian dynaamisia”. Kaikki nauroimme, mutta ilmeisesti Chipiä vähän kyrsi, ja hän kirjoitti siitä laulun Too dynamic.

– Kiertueella hänellä alkoi syntyä lisää lauluja, muun muassa I know dark, kun kerroimme Chipille, millaista on asua talvella napapiirin pohjoispuolella, Tornionlaaksossa, kun on pimeää.

– Sitten erään kerran, kun istuimme keikkabussissa, ehdotin hänelle levyn tekoa ja seuraavana päivänä aamiaisella hän sanoi minulle; ”Varaa studio!” ja siitä homma käynnistyi.

Björn varasi Haldenin Athelic Sound-studion  Norjasta ja tiiviin yhteydenpidon jälkeen Chip ja Björn valitsivat levylle  kappaleet.

– Minun visio oli, että  albumi kuulostaisi klassiselta 1970-luvun  levyltä, kylläkin modernimpana versiona. Vähän niin kuin entisajan parhaat Bob Dylan-kiekot naiskuoroineen ja Hammond-urkuineen ja siinä onnistuttiin.

– Päätimme myös, että bändi ei saisi kuulla biisejä etukäteen, vaan Chip soitti ne studiossa ensin akustisella kitaralla ja sitten bändi soitti sisään kolme eri versiota. Yleensä eka tai toka päätyi levylle, Pettersson tarinoi.

Studiossa syntyivät vielä biisit I´ve used up all my sick daysFuck all the perfect people ja bonuksena  This darkest day, joka käsittelee Utöyakatasrofia. Chip oli Norjassa, kun kaikki tapahtui ja laulun hän levytti heti tapahtuman jälkeisenä päivänä.

Kauppoihin F**k All The Perfect People- albumi ilmestyi tammikuussa ja keväällä Chip Taylor & the Ukrainans kiersi Amerikkaa, New Yorkista Austiniin, Teksasiin.

Onnittelut loistavasta MOJO-rankkauksesta Björnille ja Örjanille!