TORNIOLAISOHJAAJIEN työt odotuksia täynnä

Elokuvaohjaajat Antti Haase ja Mikko Myllylahti

Paitsi että nykyäään entistä useampi haluaa tehdä elokuvia Lapissa, alueellisestikin on syytä röyhistää rintaa. Muurolalaislähtöisen Miia Tervon Aurora-leffalla on  eniten Jussi-ehdokkuuksia eli kaikkiaan 13 lokakuussa järjestettävässä gaalassa, mutta torniolaisittainkin  elokuvapuolella tapahtuu.

Kansainvälisesti menestyneen dokumentaristi Antti Haasen Panimomestari  saa ensi-esityksensä 19. syyskuuta entisissä Lapin Kullan tiloissa eli Lapparissa. Kutsuvierasnäytännön jälkeen se lähtee Lapin kiertueelle, jonka jälkeen se nähdään kotimaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla ja myöhemmin myös televisiossa.

Panimomestari on tarina siitä, miten syrjäisen Tornion työläisperheen Leo Andelinista kasvaa oluen herrasmies ja  tärkeä osa suomalaisen oluen historiaa. Hän aloitti panimoalan opiskelut vuonna 1957 Saksassa ja työt  panimomestarina  vuonna 1962 Tornion Olut Oy:ssä. Silloin sai alkunsa Suomen kansainvälisesti tunnetuin elintarvike, Lapin Kulta-olut. Toisen kerran  pienellä päivityksellä oluelle  tuli tunnustus neljä vuotta sitten perustetun pienpanimon Tornion Panimo Oy:n mentorina. Siinä välissä hän ehti toimia myös Lapin Kullan tehtaanjohtajana.

Panimomestari-dokumenttia ennen ohjaaja Haase  muistetaan viime vuosilta elokuvista Valontuojat, joka kertoo Lapin sähköistämisestä  ja Monsterimies, joka on tarina Euroviisuvoittaja Lordista ja sen luojasta Tomi Putaansuusta.

Mikko Myllylahti tunnetaan parhaiten runoilijana ja Juho Kuosmasen ohjaaman menestyselokuvan Hymyilevän miehen käsikirjoittajana, mutta nyt hän pääsee ohjaamaan ensimmäistä pitkää elokuvaansa Metsurin tarina (The Woodcutter Story).

Kesäkuussa hän tiedotti: ”Metsurin tarina on nyt täysin rahoitettu ja virallisesti tuotannossa! Vihreä valo palaa kirkkaana ja ensi talvena ramppa kalkattaa pohjoisen pimeydessä!”

Metsurin tarina  sijoittuu pieneen hiljaiseen kylään Suomen Lapissa. Myllylahti itse on kuvaillut elokuvaa myyttiseksi mustaksi komediaksi, jossa oudon maakaupan seurauksena kylään avataan kaivos. Se  käynnistää tapahtumasarjan, jonka seurauksena hyväsydäminen metsuri Pepe menettää kaiken.

Kun Metsurin tarina voitti vuosi sitten Cannesissa Critics’ Weekin Next Step -käsikirjoituspalkinnon, Mikko sai kehuja uniikista äänestä ja oman näkökulman löytämisestä,  sekä vahvasta elokuvallisesta visiosta ja huumorista.