TornioHaaparannan letkajenkan SE-yritys jäissä

LetkisMM16051964cViime marraskuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta, kun parisataa Tornion yhteislyseon teiniä tanssi letkajenkkaa rajan yli  Haaparannalle.

Kyse ei ollut mistään ennätysyrityksestä, mutta 50-vuotisjuhlan tiimoilta syntyi ajatus tempauksen uusimisesta isommalla porukalla ja letkajenkan SE-yrityksestä kesällä 2014.

Siitä  innostui myös Tornion Elävä Kaupunkikeskus-yhdistyksen väki. Mukaan ilmoittautui heti 50 letkistanssijaa ja etelän mediakin innostui asiasta ja lupasi jatkossakin informoida, miten homma etenee.

Nyt kuitenkin saan yhdistykseltä laimean vastauksen, kun tiedustelen letkis-tempauksen nykyvaiheesta.

– Yhdistyksen tapahtumatoteutusta on mietitty yhdistyksen hallituksessa. Siis tapahtumien toteutusta yleensä, mutta pidämme mielessä myös letkis- tapahtuman ja olemme yhteydessä asioiden tarkennuttua.

426 kansalaista hyppi viime toukokuussa Kankaanpäässä Suomen kautta aikojen pisimmässä letkajenkassa. Silloin heitettiin romukoppaan Vaasassa vappuna tehty 304 ihmisen letkajenkan Suomen ennätys.

– Vaasan ammattikorkeakoulun oppilaskunta on heittänyt meille haasteen, että ottavat Suomen ennätyksen vappuna takaisin, mutta aiomme siihen heti myös vastata, kertoo kankaanpääläinen vammaisjärjestö Kasevan Milja Karjalainen, joka johti joukkonsa ennätykseen viime vuonna.

Hän sanoo, että Suomen ennätyksessä heillä oli virallinen laskija, mutta Guinnessin ennätysten kirjaan  on vielä pitkä matka, sillä Yhdysvalloissa oleva ME on noin 4000 letkajenkkaajaa.

1960-luvullahan Suomessa asia oli toinen. Tuolloin meillä melkein joka toinen kylä kehui omistavansa jonkinlaisen letkajenkan maailmanennätyksen. Silloin kisailtiin pilke silmäkulmassa. Tässä muutama lehdestä napattu letkis-uutinen.

ME syntyi Ivalossa

 Maailmanennätyslukuihin taidettiin sunnuntaina yltää Ivalossa ja kilpailulajina oli letkajenkka. Urheiluohjaaja Kalevi Niva letkasi yhteen menoon 5 tuntia ja matkaa kertyi hänelle 13 km. Kilpailuun osallistui kaikkiaan seitsemän joukkuetta ja kilpakenttänä oli maanteiden muodostama 700 metrin pituinen kolmio. Joukkueista selviytyi voittajaksi Ivalon Rajavartioston joukkue, jonka viisi miestä letkasi kukin 3 tuntia 22 minuuttia, eli 10,5 km. Ivalon Osuuskaupan joukkueen kolme jäsentä letkasi 3 tuntia 15 minuuttia ja letkamatkaa kertyi 9,8 km.

Emäntäkoulun joukkueen parhaat osanottajat letkasivat 8,4 km. Tämä oli paikallisen osuuskaupan järjestämä haastekilpailu, jonka avulla kerättiin varoja keskikoulun luokkaretkeä varten.(21.1.1964)

ME syntyi Kajaanissa & Toivakassa

Kajaanilaisten ME kesti vuorokauden. Toivakkalaiset nuoret riistivät kajaanilaisilta letkajenkan ME-tanssijoilta heidän ennätyksensä toissayönä Toivakan nuorisoseurantalolla. Vuorokauden maailmanennätys ylitettiin 57 minuutilla 57 sekunnilla. Letkaajia oli kaikkiaan kuusitoista ja ME-ottelu aloitettiin Toivakan työväentalolla sunnuntaina klo 16.05. Tanssia keskeyttämättä siirryttiin magnetofonin säestyksellä klo 20 maantietä pitkin nuorisoseurantalolle, jossa loppuosa ”ottelusta” käytiin. Yöllä klo 3.05 katsoivat kilpailijat, joita oli vielä jäljellä kymmenen, urakan olleen tarpeeksi. Tanssi oli tällöin kestänyt tasan 11 tuntia. Tämän jälkeen ME-joukkueen koululaisjäsenet lähtivät kuten tavallista maanantaina Vaajakoskelle kouluun. (25.2.1964)

ME syntyi Muoniossa

Tämän kuun alussa eli tarkemmin sanoen vappuna klo 10.15 syntyi maailmaan uusi ennätys. Ja se tehtiin Muoniossa noin vain, vappuiloitteluna.Kun nimittäin muotkavaaralaiset olivat haastaneet särkijärviset kuntomarssiin juuri vappuaamuksi ja kun viimemainitut olivat haasteeseen vastanneet niin eivätkös vain ensiksimainitut ottaneet ja tekaisseet tuolla yhteisellä kohtauspaikalla uutta maailmanennätystä!

Kyseessä on todella u u s i  maailmanennätys, letkajenkan ME, joka on leikattu-vai pitäisikö sanoa jenkattu-sadan metrin matkalla, ajan ollessa 42 sekuntia. Emme tosin tiedä minkälaisia muodollisuuksia vaaditaan uuden maailmanennätyksen rekisteröimiseen.(16.5.1964)

LetkisMM16051964b