TOMMI E. VIRTANEN keikkailee ja valmistelee dokumenttia Tuhansien raitojen miehistä, suomalaisista studiomuusikoista
TommiEVirtanen2

Tommi E. Virtanen

Harvapa tietää, että kemiläislähtöinen toimittaja ja dokumentaristi Tommi E. Virtanen on myös laulaja ja lauluntekijä. Sattumoisin häntä voi kuulla tulevana lauantaina 11.6. niinkin lähellä kuin  Haukiputaalla Maakinen Martinniemi –festivaaleilla   kirjailija Juha Itkosen kanssa yhtyeessä Musiikillinen Kollektiivi Roihuvuori. Hänen lauluntekotaitoa taas löytyy esimerkiksi Mikael Konttisen viimeiseltä albumilta.

Parhaiten Tommi E. Virtanen tunnetaan pohjoisessa kuitenkin Sonata Arctica-dokumentistaan, Jope Ruonansuusta kertovasta kirjasta Aatteleppa ite! ja lukuisista musiikkijutuista Kalevaan.

Viime viikolla Musiikin edistämissäätiö MES jakoi 200 000 euroa suomalaisille musiikkidokumenteille ja yksi tuen vastaanottajista oli Tommi  ja Tuhansien raitojen miehet  – dokumenttielokuva studiomuusikoista (Illume Oy).

– Parrasvalojen varjoissa on hieno ammattikunta, jonka soittoa jokainen meistä on kuullut, mutta joiden kasvoja harva tunnistaa. Mielenkiintoinen aihe.

He todellakin ansaitsisivat dokumenttinsa, mutta kaikki on vielä hyvin alkutekijöissä. Yhtään haastattelua en ole vielä tehnyt ja kahdenkymmenen tonnin MES-tuki on vasta ensimmäinen osa rahoituksesta. Sillä dokumenttia ei vielä synny, mutta se on tietenkin merkittävä alku tässä vaiheessa, Tommi sanoo.

Kun kemiläisestä tekijästä on kyse, kiinnostaa tietenkin onko tuhansien raitojen kemiläinen  Jari ”Heinä” Nieminen mukana?

-Ei näillä näkymin, mutta Heinä on tietenkin yksi potentiaalisista haastateltavista. Hän on listalla sijalla 47. Edellä kitaristeista ovat Heikki Laurila, Taisto Wesslin, Juha Björninen, Antero Jakoila ja Jari Nikku.

Heinästä on sanottu, että hän on Heikki Laurilan manttelinperijä. Kuinka paljon Laurilasta tulee dokkariin?

– Heikki Laurila on itseoikeutetusti yksi elokuvan keskeisistä hahmoista. Hän on selvästi kaikkein eniten äänilevyraitoja äänittänyt suomalainen muusikko. Tietysti myös taustalaulajat huomioidaan Irma Tapiosta lähtien.

https://www.youtube.com/watch?v=7oJherUqOzk

Vuosien mittaan olet tehnyt dokumenttielokuvia niin teeveelle kuin valkokankaallekin, mitkä ovat tähän asti itselle merkittävimmät työt?

– Dokumentti Sonata Arcticasta oli ensimmäinen  ja siksi tärkeä minulle. Se ei kuitenkaan valitettavasti saanut kunnon levitystä, vaikka oli julkaisuvuonnaan 2007 Oulun musiikkifestivaalien katsotuin dokumentti.

Merkittävimmät tv-ohjaukset olen tehnyt Yle TV1:lle, kaksi Tosi tarina -dokumenttia, joista toinen kertoi Jimi Suménista ja kaksi pitkää lyhytdokumenttisarjaa.

ENITEN LEVYTTÄNEET TOP 20 (Gramex)

Heikki Laurila, 7 272 uraa
Tuomo Ikonen, 5 797
Heikki ”Häkä” Virtanen, 4 922
Ilpo Kallio, 4 701
Taisto Wesslin, 4 357
Juha Björninen, 4 254
Martti Metsäketo, 4 056
Anssi Nykänen, 3 938
Pentti Lasanen, 3 575
Jorma Ylönen, 3 573
Heikki Hämäläinen, 3 357
Pauli Granfelt, 3 342
Juhani Aaltonen, 3 227
Juhani Tiainen, 3 028
Tapio Salo, 2 955
Aaro Kurkela, 2 894