The Wild Things edustaa Lappia Oulu Pop History-tapahtumassa

Pitkäikäisin Wild Things: Kalle Kantola(yl.vas.), Jussi Erholz ja Pauli Hakomäki. Istumassa Aarre ja Paavo Hakomäki.

Nostalgiahenkinen Oulu Pop History järjestetään jo 16. kertaa. Vuosien mittaan tapahtumassa on esiintynyt kuutisenkymmentä bändiä ja tänä vuonna konserttipaikkana on Oulun hotelli Radisson Blue  26.tammikuuta klo 20.00. alkaen.

Lapista tilaisuudessa ovat aiemmin esiintyneet Tonics, Juha Kaunis ja Wristshakers. Tällä kertaa kunnian saa torniolainen the Wild Things.

Yhtyehän syntyi 1960-luvun puolessavälissä kolmen Hakomäen veljeksen Aarren, Paulin ja Paavon ympärille. Oulussa heistä lavalla nähdään Aarre ja Pauli ja siinä kaikkein ensimmäisessä Wild Thingsissä

Aarre

soittanut kitaristi Ahti Laiho plus uudempina jäseninä Risto Hiekkanen (urut) Pentti Keränen (basso) ja Timo Orbinski (rummut).

Tonicsin ohella Wild Things, joka sai nimensä tietysti Troggs-hitin mukaan, oli 1960-luvulla ahkerimmin keikkailevia popbändejä Lapissa. Triviatietoina kerrottakoon, että jo edesmennyt Hullu Poro Areenan isäntä, Battaglia-fonisti Pekka Saari hankki keikkakannuksensa Wild Thingsissä ja Tonicsin kuulu Hei Herra Hetkinen-sinkku on soitettu Wild Thingsin rummuilla.

Hakomäen veljesten suosikkibändejä ennen omia virityksiä  olivat Beatles,Kinks, Who ja Small Faces. Paljon kuunneltiin myös Ruotsin radiota ja ruotsalaisia bändejä, mutta Ernos ja Kirka & Islanders myös kelpasivat. Ensimmäinen kotiin hankittu levy oli Cliff Richardin & Shadowsien EP Summer Holiday ja ensimmäinen sähkökitara oli Fender-kopio, joka hankittiin  vuonna 1963 ja sitä opeteltiin soittamaan Eglundin laulukirjasta.

The Wild Things perustettiin vuonna 1965 ja se esiintyi Ivalo-Kokkola-välillä. Suurin yleisö yhtyeellä oli Helsingissä, jossa se esiintyi vuonna 1968. Yhtye osallistui  Stump-lehden järjestämään bändikisaan Mustikkamaalla, jonka voitti yhtye Lazlo Five. Paljon väkeä  oli myös Kalajoen juhannuksessa, jolloin he esiintyivät Union-bensa-aseman katolla  Beatles-tyyliin.

Pauli

Mieluiten yhtye olisi esittänyt vain nuorisomusiikkia, mutta yhtye joutui säestämään myös kansallisia nimiä kuten Kreivi Lindgren, Martti Innanen, M.A. Numminen, Eddy, Markus ja Päivi Paunu. Myös ulkolaiset nimet espanjalainen Manuel del Toro ja Hodos Isidore vilahtivat heidän keikkamainoksissaan.

– Hodos oli Ghanasta. Hän tuli meidän matkakoti Hetaan yöksi ja eksyi meidän jameihin. Hän osasi laulaa joten käytettiin tilaisuutta hyväksi ja otettiin musta mies vierailevaksi solistiksi ja sehän meni täydestä, Aarre muistelee.

Keikoilla piti soittaa tietenkin myös tangoa. Tango Pelagornia oli ainoa, jonka Wild Things oli opettelemalla opetellut, muttei se riittänyt esimerkiksi Kuusamon Tetran keikalla.

– Yksi kuusamolaisista tangofaneista antoi mulle kuvansa ja siinä luki takana: ”Jo et soita tangoa, niin kuolet!” Kun revin kuvan palasiksi ja pyöritin kengän alla, he hermostuivat ja tyhjensivät meidän Volvo Duetista ilmat, Paavo kertoo.

Nykyinen Wild Things: Risto Hiekkanen (vas.), Ahti Laiho, Pentti Keränen, Aarre ja Pauli Hakomäki (Timo Orbinski puuttuu)

Muutenkaan Kuusamon reissu ei sujunut parhaitten tähtien alla. Yhtye oli liikkeellä kahdella autolla ja kotimatkalla liukkaalla kelillä, toinen sustui tieltä ja lensi katolleen. Paavo jatkaa.

– Onneksi selvittiin säikähdyksellä. Olimme kyllä meinanneet jäädä yöksi Kuusamoon, mutta kahden hengen huone maksoi silloin 21 markkaa, mikä tuntui silloin liian kalliilta.

Wild Things hajosi vuonna 1970. Paavo ja Pauli perustivat tanssiyhtye Bornosin ja Aarre  Zackes Blues Bandin, joka esiintyi Iin Operaatio Villikissa-festivaaleilla ja säesti muun muassa Ann-Christineä tämän Lapin kiertueella.

Ensimmäinen comeback-keikka the Wild Thingsillä oli vuonna 1999, jonka jälkeen Hakomäen veljekset ovat esiintyneet silloin tällöin.

Kuuntele: ”Love Me Tender”  ”Talven kylmät kyyneleet””Atlantis”,