THE FALCONS Torniosta esiintyi televisiossa 50 vuotta sitten
FALCONSbandi2

THE FALCONS: Pienessä laulukuvassa Esko Kirjavainen ja Vesa Vakkilainen ja isossa potretissä Kimmo Siilakka, Juhani Somervalli, Vesa, Pekka Leppä ja Alpo Aine

Torniolainen The Falcons oli ensimmäinen lappilaisbändi, joka esiintyi  Suomen  televisiossa . Tänään 28.5. klo 18.30 tulee kuluneeksi  50 vuotta siitä, kun yhtye esiintyi  Lasse Liemolan juontamassa Me Nuoret-ohjelmassa. Ruotsin televisiossa heidät oli nähty paria vuotta aiemmin uutispätkässä , jossa he veivät letkajenkan yhteislyseon oppilaiden kanssa  Torniosta Haaparannalle.

Valtakunnaliseen tv-lähetykseen pääsy on vielä tänäkin päivänä lappilaismuusikoille  iso juttu, mutta vielä huomattavasti harvinaisempaa se oli 50 vuotta sitten .

Falcons18061965bThe Falconsin keikkasetissä oli 1960-luvun alussa pelkästään instrumentaaleja ja hupipohjalta  heitettiin  Be-bob-a-lula ja Tintarella di luna. Yleensäkään  Meri-Lapissa  ei voinut puhua tuolloin vielä rokkibändeistä, mieluummin nuorisoyhtyeistä, koska niiden oli pakko esittää keikoilla myös tangoa ja muuta  tanssimusiikkia, jos ei halunnut jäädä kellariin tai kouluhippoihin soittelemaan.

The Falconsissa soittaneista aktiivisimmin musiikkia harrastaa vielä tänäkin päivänä Esko Kirjavainen, jolle Me Nuoret-keikka oli toinen yhtyeessä. Hän muistelee reissua pääkaupunkiin näin:

– Matka Helsinkiin oli meille monelle ensimmäinen, joten jännitti. Kun sitten noustiin Tähtitorninmäelle, meitä tervehti h-studion ovella manu, joka kyseli moniko teistä laulaa ja jatkoi, että jos yksi laulaa, vain yksi mokaa, jos useammat, niin mokaajia  on monta. Viimeistään tässä vaiheessa päästiin yhteisymmärrykseen, ettei esitetä ainakaan Rollareiden Time is on my side-biisiä.

FalconsMenuoretThe Falconsin varsinainen virtuoosi oli kitaristi Vesa Vakkilainen. Taitava pelimanni, joka oppi kappaleet helposti korvakuulolta ja hallitsi myös viulun. Valitettavaa vain, Vesa lopetti musisoinnin heti yhtyeestä erottuaan,  teki merkittävän osan elämäntyöstään ulkomailla ja viettää aikaa nykyään paljon Teneriffalla.

Tv-keikalla Vakkilaiselle  annettiin  päävastuu, ja rautalankaspeliasistina hän soittikin onnistuneesti The Venturesin Taboon. Alpo Aine heitti sekaan urkusoolon, ja muut säestivät vaitonaisena taustalla.

-Itse isäntä Liemola suhtautui meihin ymmärryksellä. Oltiin kokemattomia, mutta onneksi lähetys meni ulos playbackinä.

– Koreografiankin  kannalta meillä  oli vain yksi tie, ylöspäin, sillä  suolapatsaatkin olisivat olleet taitovoimistelijoita meihin verrattuna! Meissä oli vauhtia kuin jäätyneessä purossa, Kirjavainen vitsailee.

Me Nuoret-ohjelman tunnussävel oli Liemolan suomeksi esittämä Cliff Richardin ja Shadowsien  hitti The Young ones. Torniolaisbändin lisäksi ohjelmassa esiintyivät; tyttökvartetti Pirkan Neidot (mukana mm.torniolaissyntyinen Irma Tapio), joka esitti laulut Iso lintu merikotka ja Taivas on sininen ja valkoinen, Jarmo Tuomisen nuoriso-orkesteri, joka soitti jazzinstrumentaalin, Anneli-tangon armeijan harmaissa tulkinnut Seppo Hanski sekä haminalainen Strings, joka oli ensimmäinen Helsingin ulkopuolelta levyttämään päässyt rautalankayhtye.

Falcons082014

Elokuussa 2014, vanha The Falcons-kolmikko, Esko, Alpo ja Vesa, tapasivat Helsingissä

-Kun keikka oli ohi, meillä oli kiire pohjoisen junaan. Niin kiire, ettemme ehtineet  pestä edes meikkejä pois ja niinpä  herätimme keltainen mönjä kasvoillamme ansaittua hilpeyttä Helsingin rautatieasemalla.  Vapautunut nauru pääsi pian meiltäkin erikoisen tv- kokemuksen jälkeen, Esko muistelee.

Me Nuoret-keikalta palatessa  The Falconsia ei ollut vastassa Tornion rautatieasemalla   kiljuva tyttölauma. Televisiossa esiintyminen oli suuri juttu, mutta se oli alkanut näkyä Lapissa vasta kahta vuotta yhteen esiintymistä aiemmin, joten vastaanottimia ei joka kodissa ollut.

-Hyödynnettiin kuitenkin  tv-keikan julkisuus täysimääräisesti eli  se näkyi  siinä, että keikkajulisteeseemme painettiin teksti: ”Esiintyneet mm. TV:ssä”.

(Lainaus kirjasta: AJ: Poppia Väylän pyörtheistä, Välähdyksiä Tornion kevyen musiikin historiasta)

https://www.youtube.com/watch?v=n38E_aFGSnY