Teatteri: KYLMÄN JÄLJET Tornioon ja SKOAVDNJI Kemiin
KylmanJaljetpromo

Mira Sunnari ja Jyrki Vaattovaara Kylmän jäljissä

Mira Sunnari tuo kirjoittamansa musiikkinäytelmän Kylmän jäljet vihdoin kotikaupunkiinsa Tornioon. Esitykset ovat Seminaarin koululla lauantaina 24.10. klo 19.00 ja sunnuntaina  25.10. klo 18.00.

Näytelmä on kertomus Lapin sodan evakkoajasta ja se vie katsojat  vuosiin 1944-1945.

Kylmän jäljet sai ensi-iltansa heinäkuussa Ylläksen ulkoilmanäyttämö Ihmisen Ringissä ja se sai erittäin lämpimän vastaanoton.

– Se oli todella intensiivinen kokemus. Esityksen jälkeen  paikan päällä ihmiset tulivat halaaman ja itkivät. Mie paruin sitten tietenkin kanssa ja jälkeenpäin oli myös ihanaa lukea netistä  katsojien kommentteja, Mira muistelee.

Ylläksellä paikalla oli runsaasti henkilöitä, jotka olivat kertoneet oman evakkotarinansa Miran tiimille, joiden  pohjalta hän sitten työsti käsikirjoituksen. Faktatietoa antoivat myös historiantuntijat ja evakkojen läheiset.

Kylmän jäljissä avataan erilaisia sodan haavoja ja niiden piilotettuja arpia.  Kuitenkin kaiken surun ja ahdistuksen keskelläkin elämä jatkui, huumori kukki ja lempi leiskui.

Tarinan tukena ovat monet tutut sota-ajan  ikivihreät ja uudet laulut Miralta, joka  kantaa myös päävastuun Jyrki Vaattovaaran kanssa Kylmän jälkien lauluosuuksista.

Näytelmän ohjaajana toimii  Johanna Virsunen, näyttelijä ja ohjaaja Rovaniemen Teatterista.

Miran ja Jyrkin lisäksi näyttelijätiimiin kuuluvat  Jaana Lipo ja Ahti Hiltunen.

Näytelmän orkesterissa  soittavat  Jyrki,  Suvi Lassila, Mika Mustonen ja Jouko Isokangas.

Ps. Kylmän jäljet nähdään tänä vuonna vielä myös Ylläksen ravintola Taigassa perjantaina 4. joulukuuta.

Saamelaisteatteri Beaivváš  Norjan Kautokeinosta esittää näytelmänsä Skoavdnji eli Mörkö Kemin kaupunginteatterissa 27.10. klo 19.00.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun merisaamelaiseen ympäristöön. Se kertoo ihmisen hyvistä ja huonoista puolista. Se valottaa perheväkivaltaa sekä sen piilottelua yhteiskunnassamme. Väkivalta ja rakkaus saatetaan nähdä kävelevän käsikynkkää. Näytelmä asettaa myös kysymyksen; uskallammeko me siistiä ja korjata tekojamme, uskallammeko kohdata mörkömme?

Tarina juontaa juurensa eräästä itäisessä Ruijassa kerrotusta kauhutarinasta, jonka saamelainen näytelmäkirjailija Inger Margrethe Olsen (1956-2010) kirjoitti Beaivváš-teatterin lavalle jo vuonna 1994, mutta nyt se on saanut aivan uuden muodon musiikkia myöten, jonka on kirjoittanut Frozen-elokuvan musiikistakin tuttu Frode Fjellheim.

Näytelmä on tekstitetty suomeksi ja se nähdään Kemin lisäksi myös Inarissa 24.10, Luulajassa 28.10, Jokmokissa 29.10, Kiirunassa 31.10 ja Karesuvannossa 1.11.

Ohjaaja: Haukur J. Gunnarsson

Näyttelijät: Piera: Egil Keskitalo, Eliisa: Ida Løken Valkeapää, Gájjá: Ingá Márjá Sarre & Karral: Iŋgor Ántte Áilu Gaup