Teatteri: KARUNGI UTRIKES Kun sota saapui Karunkiin!
KarungiteatteriVIGERTHAAPASAARI

kuvat: Vigert Haapasaaren arkistosta

TEATTERI Sata vuotta sitten Ruotsin Karunki oli maailman napa. Piskuisesta kylästä tuli kymmeneksi kuukaudeksi tärkeä linkki idän ja lännen välille.

Elettiin ensimmäisen maailmansodan aikaa 1914-1915. Karungissa oli maailman suurin postikonttori Karungi utrikes. Siellä oli hotelli, ravintoloita, pankki, ilotalo ja elokuvateatteri.

Tästä suuruudenajasta Karungin Teatteri on valmistanut näytelmän Storhetstiden, jonka on käsikirjoittanut Håkan Rudehill ja ohjannut Bror Astermo. Sen maailman ensi-ilta on Folkets Husillä  Haaparannalla lauantaina 28 maaliskuuta klo 17.00 r.a. Esitys on kaksikielinen.

Karungiteatteri1– Elämä muuttui hetkessä. Karunkiin oli sijoitettu konsulaatteja, pakolaisten vastaanottokeskus. Kaikki olivat pakotettuja käyttämään ainoaa lännen ja idän välillä olevaa rautatieyhteyttä.

– Osa karunkilaisista näki mahdollisuuden helpon rahan ansaitsemiseen ja osassa sodan läheisyys herätti auttamishalun, kertoo Karungi utrikes-näytelmän tuottaja Terttu Korpela.

Hän sanoo, että Karungin Teatteriyhdistys haluaa esityksen avulla elävöittää kylänsä historian dramaattista aikaa. Mukana esityksessä on parinkymmentä näyttelijää Karungista, Haaparannalta, Övertorneålta ja Seskarösta.

Muut esitykset: Su 28 maaliskuuta kl 17.00, r.a. samoin ti 31 maaliskuuta kl 19.00, r.a.

 Lisätietoja ja lippuvaraukset: Terttu Korpela, terttu.korpela@telia.com, Suomesta puh. 9904670-627 22 66

LUE LISÄÄ AIHEESTA: http://ingelundback.blogspot.fi/2012/03/det-ar-1910-tal-och-grand-hotell-byggs.html