Tapio Rautavaaran syntymästä tulee kuluneeksi maaliskuun 8. päivä 100 vuotta.
Juhlavuoden kunniaksi Rautavaaran lauluja ja tarinoita hänen elämästään kuullaan Tapio Liinojan käsikirjoittamassa musiikkiesityksessä Sininen Uni – Tapio Rautavaara 100 vuotta. Esityksessä mukana on taidokas esiintyjäkaarti: Tapio Liinoja, Johanna Iivanainen, Mikko Iivanainen ja kapellimestari Olli Ahvenlahti. Joissakin konserteissa naissolistina vuorottelee Milana Misic Johanna Iivanaisen tilalla.
Sininen Uni-kiertueen järjestävän MagnumLive-yhtiön tiedottaja Liisa Marjomäki kertoo, että Lappiin artistit ehtivät ruska-aikaan. Turneen lähtölaukaus on 10.4. Tampereella.
https://www.youtube.com/watch?v=9MmgJjpr4cw
Tapio Rautavaaran elämän varrelle mahtui satoja levytyksiä. Kukapa ei muistaisi Reissumiestä, Rosvo Roopea, Korttipakkaa, Juokse sinä hummaa ja tämänkin musiikkiesityksen nimeä Sinistä unta.
– Olennaista esityksessä ovat Tapsan laulut, joiden myötä tarina etenee. Laulujen lomassa kerromme juttuja hänen ystävyydestä Reino Repe Helismaan kanssa ja miten Toivo Kärjen kappaleet löysivät tiensä Tapsan laulettaviksi. Esitys kertoo ajan hengestä, kiertue-elämästä, myös olympiasankarin urheilumenestyksestä ja elokuvarooleista.
Siinä on mukana keveyttä ja reipasta menoa, mutta myös sielun syviä tuntoja liikutellaan, kertoo Tapio Liinoja, Sininen Uni-esityksen toinen itseoikeutetuista solisteista.
Hän haluaa korostaa, että kyseessä ei ole näytelmä eikä ”Tapsa-imitaatio”. Liinojahan muistetaan elokuvaroolistaan Tapio Rautavaarana Timo Koivusalon Kulkuri ja Joutsen –elokuvasta vuodelta 1998.
https://www.youtube.com/watch?v=0FaN3TatpBU
Johanna Iivanaiselle Rautavaaran kappaleet ovat tulleet tutuksi jo lapsena.
– Rautavaaran kappaleet ovat minulle suurelta osin tuttuja. Pikkutyttönä ollessani äiti lauloi minulle Rautavaaran tutuksi tekemiä lauluja ja näytti minulle Tapsan filmejä. Ensimmäinen levytyksen on ollut muuten Rautavaaraa: 9-vuotiaana laulettu Reissumies ja kissa, joka nauhoitettiin itse veljen kanssa C-kasetille, naureskelee Johanna.
Olli Ahvenlahti tutustui Tapio Rautavaaraan nuorena miehenä 1970-luvulla.
– Muistan kuin eilisen päivän levytyssession, Helsingissä Alppi-studiossa Kulttuuritalolla, missä me silloin nuoret muusikot olimme soittamassa Tapani Rautavaaran levyn taustoja. Tapsa oli itse mukana studiolla, koska halusi harjoitella lauluosuuksia valmiiksi. Muistan ison lämpimän tummatukkaisen Tapsan, joka luurit päässä hikoili omien osuuksiensa kanssa, mutta ei hermostunut mistään.
Tapio Rautavaara ehti esiintyä yli 20 elokuvassa ja hän oli menestyksekäs urheilija niin keihäänheitossa kuin jousiammunnassakin. Hänen maallinen matkansa päättyi 25. syyskuuta 1979 Helsinkiin, mutta hänen laulunsa ja tarinansa elävät edelleen suomalaisten sydämissä.