TAPANI RANTALA on maalannut muotokuvia myös muusikoista
Rantalasipola

Arja Sipola (1987)

Rantalatapani

Pänselimies Pessalompolosta

”Maailmantaidetta ei olisi ilman ihmishahmoa ja erityisesti muotokuvaa. Taiteen uudistuminen liittyy kautta historian ihmishahmoon. Renesanssi tarkoittaa sitä eikä tyylisuuntausta, niin kuin nykytaideoppineet luulevat. Se on uudestaansyntymistä, niin kuin lapsi syntyy uudelleen ja uudelleen.”

Näin sanoo taidemaalari Tapani Rantala kuvateoksessa Muotokuvan ja maiseman mestari. Kirjan Ylitornion Pessalompolossa syntyneestä, Torniossa ja Rovaniemellä pitkään asuneesta ja työskennelleestä Pohjolan realistista on kirjoittanut eläkkeellä oleva kittiläläinen opettaja Leena Siirtola, jolta on aiemmin ilmestynyt elämänkertateos, joka kertoo hänen jo edesmenneestä elämänkumppanistaan, mestaripelimanni Leo Siirtolasta.

Rantalavesku

Vesa-Matti Loiri (2009)

Tapani Rantala on maalannut neljän vuosikymmenen aikana yli 250 muotokuvaa elämän eri aloilta, tavallisista Lapin poromiehistä päättäjiin asti. Niistä parhaat torniolainen ammattivalokuvaaja Sakari Vierola on ikuistanut Muotokuvan ja maiseman mestari-teokseen, josta löytyvät muun muassa maalaukset tutuista artisteista, Arja Sipolasta, Vesa-Matti Loirista, Paavo Berglundista, Seppo Laamasesta,Eero Maggasta, Reijo Kalliosta, Eero Piirrosta, Tatu Kantomaasta, Seppo Leinosta, Jouni Ruokamosta, Jukka Lampelasta ja Esko, Virpi & Katja Kätkästä.

Rantalaberglundlaamanen

Kapellimestari Paavo Berglund & sellisti Seppo Laamanen (1984)

”Taiteilija ja Malli. Se on samalla allegoria, vertauskuva, joka pitää sisällään kaikkien taiteenalojen yhteydet, kuten musiikissa melodiat (sävelhahmot) ja taustat. Sinfoniamusiikki on syntynyt hyvin paljon kansansävelmien pohjalta, esimerkkeinä Mozart, Brahms, Hatsaturjan, Sibelius. Myös rock-musiikki parhaimmillaan jatkaa samalla linjalla. Kirjallisuuden synty on tarinoissa ja niiden hahmoissa, tanssitaiteessa toimii liikkeillä tulkitseva elävä hahmo.”

Muotokuvien lisäksi Tapani Rantalan sydäntä lähellä on Lapin luonto.

Hän julistaa kirjassa: ”Lappi on taiteilijalle maakuntana Suomen suurin ja kaunein. Sitä laajuutta ja avaruutta, tilan ja valon tunnetta ei kohtaa muualla, eikä Lappi maakuntana ole mitään ilman siellä elänyttä ihmistä.

Rantalakansi

Tapani Rantala, Muotokuvan ja maiseman mestari-teoksen julkaisukiertue jatkuu Ylitorniolta Rovaniemelle, jossa kaupungintalolla järjestettävää tilaisuutta 16.5. klo 14 isännöi kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

www.vaylakirjat.fi