Tänään: PETER VON BAGH-dokumentti ensi-illassa Sodankylässä ja YLE Teemalla
petervonbagkuvaYLE

PETER VON BAGH (kuva:Yle)

Tapio Piiraisen ohjaama dokumenttielokuva Peter von Baghista saa tänään ensi-iltansa kello 21.00, samanaikaisesti Sodankylän elokuvajuhlilla ja YLE Teemalla. 

Ohjaaja Piirainen ja kuvaaja Arto Kaivanto tallensivat vuosina 2008–2014 professori Peter von Baghin elämää hänen kuolemaansa saakka. Joskus pieniä, joskus suuria hetkiä. Materiaalia kertyi runsaasti niin koti- kuin ulkomailtakin.

Von Baghin maine maailmalla oli vailla vertaa, josta Piirainen kertoo YLE Teeman nettisivujen haastattelussa.

-Petterin kansainväliset kontaktit olivat ihan ainutlaatuiset. Hän oli mm. Cannesin juryssä ja Bolognan elokuvafestivaalin taiteellisena johtajana. Hänellä oli yhteydet Martin Scorseseen, hän oli tavannut Nicholas Rayn, Alfred Hitchcockin, Fritz Langin, Dreyerin, Bressonin ja niin edelleen.

Peter von Baghin (1943–2014) ura ei ole muutamin sanoin määriteltävissä. Von Baghin kirjallinen tuotanto käsittää liki neljäkymmentä teosta, elokuvia ja tv-ohjelmia on pitkälti yli viisikymmentä – niistä lukuisat moniosaisia sarjoja.

Uusi dokumentti avaa tämän poikkeuksellisen sivistyneen miehen ajatusmaailmaa ja muistoja hänen elämänsä lähestyessä loppuaan. Petteri tiesi päiviensä olevan vähissä, mutta hän ei koskaan pysähtynyt.

Dokumentissa näemme Petterin Sotkamon Nuasjärvellä kesäpaikassa, Oulussa 50-luvun lapsuudenkodissa, Kreivin kuvauspaikoilla Orimattilassa, Helsingissä työhuoneella, Sodankylän elokuvajuhlilla, Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaaleilla ja Argentiinassa Buenos Airesissa. Viimeinen kela kuvattiin elokuvateatteri Orionissa Petterin muistotilaisuudessa.

Lue lisää YLEn sivuilta: 1, 2