Suomalaisen musiikkimedian ylistämä THE SULTANS vihdoin Tornioon

Ensi vuonna The Sultans täyttää jo komeat 30 vuotta, mutta vasta 14. kesäkuuta Kuminan klubi-illassa  yhtye esiintyy ensi kertaa kotikaupungissaan Torniossa. Missisippi meets Tornion Väylä ja syvistä vesistä pulppuaa juureva  boogieblues. Keikkapaikkana on Park-hotellin tapahtumaravintola Arena.

Läjä ja Tilli Äijälän perustamasta duosta ja IKBAL:in (IsmonKarkeanBrutaalitAavikkoLevyt)  julkaisemasta yksipuolisesta,  yhden soinnun vinyylisinglestä Houserockin` kaikki lähti, mutta nykyään Sultans on jo kvartetti ja keittiösessioita on julkaistu levyillä jo useita.

TK-legenda Läjän johtama The Sultans ei räyhää, vaan  vie bluesin alkujuurille!

Siinä arvostetuimmassa eli Blues News-lehdessä yhtye on rankattu vuosia, heti Slim Butlerin jälkeen, Lappi-bluesin merkittävimmäksi ilmiöksi. Legendaarinen musiikkitoimittaja Honey Aaltonen kirjoitti: ”Mikäli olet epävarma suuntautumisestasi: oletko todellinen bluesfriikki vai poppari, hevari tai joku hipsteri, voit Sultansia kuuntelemalla tehdä testin. This is the BLUES!” Soundi-lehden Ville Pirinen taas tiivistää: ”Sultansin minimalismi saa kuuntelemaan jokaista nyanssia tarkennetuin aistein. Jokainen pieni vahvistimen huokaus ja bassorummun naputuksen dynamiikka muodostuu merkittäväksi.”

Sultansin  esikoisvinyyli oli omistettu  Hound Dog Taylorille, mutta  yhä enemmän Sultansin musiikissa soi boogien ruumiillistuma, lapikasta lattiaan lyövä  John Lee Hooker. Hän pystyi eläessään nousemaan marginaalista suosituksi, veljeilemällä sopivasti milloin jonkun Carlos Santanan kanssa ja  milloin esiintymällä tv-mainoksissa. Nahkaansa hän ei koskaan myynyt, vaan pystyi säilyttämään maalaisbluesin, kun taas joku ZZ Top on tehnyt boogiesta rokkia. Hookerin eka hitti Boogie chillen ilmestyi jo 1940-luvulla, mutta parhaiten hänet muistetaan biisistä Boom boom, joka nähtiin muun muassa Blues Brothers-leffassa.

Sultansin Läjällä on kuitenkin tapana riisua musiikki aseista. Boogiesta hardcorepunkin räyhäsielu purskuttaa esiin sen olennainen ja soittaa samaa kitarariffiä useamman minuutin. Hän malttaa, kitara kehrää kuin kissa ja hypnoottinen boogierytmi, jos kuulija vain sen sallii, vie näkyvän ja näkymättömän maailman rajamaille.

Sultansien Tornion vierailu on ensimmäinen laatuaan Lapissa. Harvinaista herkkua ja keikalla opitte taatusi boogieteorian alkeet, eikä tarvi enää kysellä muilta: Mikä boogie?

Sultansia lämppäröi  Tornion keikalla pitkänlinjan rootsmies Tepa Lukkarinen Kemi-Kalix-akselilta.

Kaikki kuulolle!

The Sultans: Mane K, Markku ”Lene” Leinonen, Veli-Matti ”Läjä” Äijälä ja Timo ”Tilli” Äijälä.

TAPAHTUMASIVU:

https://www.facebook.com/events/2518871511634334/