SOLJU toivottaa hyvää saamelaisten kansallispäivää!

SOLJU

Vielä kuuluu joiku, vielä laiduntaa tokka…Kestääkö kauan, ennen kuin ne häviävät?

Kalastetaan verkolla, vavalla… Oikeutemme elinkeinoihimme, viedäänkö meiltä?

Jos me menetämme uskomme, näkemyksellämme ei ole voimaa

Jos lakkaamme muistamasta, lakkaamme olemasta

Ođđa áigodat  (Uusi aika) on vahva näyttö uudesta saamelaismusiikista, jota tekevät äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hilda Länsman  nimellä SOLJU.

Suomen Euroviisu-karsinnoissa pari vuotta sitten neljänneksi sijoittuneessa utsjokilaisduossa on uskomaton määrä lahjakkuutta. Ulla on ollut vuosikymmeniä meidän kansainvälisesti tunnetuin saamelaisartisti heti Wimme Saaren jälkeen ja nuori Hilda luo uraa Helsingissä viimeisenä meriittinä musiikillisesta ennakkoluulottomuudesta saatu Suomen ensimmäisen Etnogaalan Risteys-palkinto.

Uutta ja vanhaa yhdistelevä laulu Ođđa áigodat kantaa huolta perinteisten elinkeinojen ja  kulttuurin säilymisestä ja valaa uskoa saamelaisiin. Se on kappale Soljun 25. päivä huhtikuuta julkaistavalta samannimiseltä albumilta ja ennakkoon se ehti voittaa jo uutuuslevyjä arvostelevan Radio Suomen suositun Levylautakunta-ohjelman.

Tänään Saamelaisten kansallispäivänä 6.2. Bafe’s Factory julkaisee Soljulta digitaalsien EP:n, joka sisältää myös toisen biisin Heargevuoddji (Poronajaja). Se  löytyy myös Music Finlandin tekemältä suomalaisen musiikin  kokoelmalta, joka julkaistiin  viime vuoden lopulla maailmanmusiikkitapahtuma WOMEXissa  Krakovassa, Puolassa.

Solju on omistanut  joikunsa  paikalliselle poropaimenelle Utsjoelta. Se kuvaa  hänen matkaansa  halki tuntureiden ja laaksojen, kotoa markkinapaikalle. Saapumisestaan poromies ilmoittaa iloisesti joikaten.

Soljun taustalla soittaa ja vaikuttaa kovan tason nuoria suomalaismuusikoita kuten Teho Majamäki ja Samuli Laiho ja laadun takuumiehenä vielä legendaarinen tuottaja Riku Mattila. Albumilla vierailevat myös Paavo Lötjönen (x-Apocalyptica), Burton Puurtinen (x-HIM), kurkkulaulaja Mikko Neuvonen ja  Tsekin kansallinen sinfoniaorkesteri, joten poikkeuksellisen kiintoisa maailmanmusiikkilevy on tulossa.

Levylautakunta, Radio Suomi: https://areena.yle.fi/1-4329958

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: https://areena.yle.fi/1-4326129