SOFIA JANNOK värittää Inarin saamelaistapahtumaa

sofiejannok16Inarissa kolmattatoista kertaa järjestettävän  Ijahis idjan (19.-21.8)  pääesiintyjä on  ruotsinsaamelainen Sofia Jannok yhtyeineen. Hän on yksi tämän hetken kirkkaimpia tähtiä saamelaismusiikissa.

Äskettäin uuden albuminsa ORDA – This is my land  julkaissut Jannok on tullut musiikkinsa ohella tunnetuksi saamelaisten oikeuksien puolustajana ja aktivistina. Tämä kuuluu myös hänen musiikissaan kuten kappaleissa We are still here ja This is my land (Sápmi). Jannok on itse sanonut, että musiikki on hänen tapansa yrittää aikaansaada muutos.

Sofia Jannok on tehnyt pitkän uran saamelaismusiikin parissa ja kiertänyt ympäri maailmaa esittämässä musiikkiaan. Vuosien mittaan hänen tyylinsä on taipunut  tradijazzista nykyisen vahvaan moderniin ilmaisuun, joten hänellä on mistä ammentaa. Saamelaismusiikissa hänen vahvuus on monipuolisuudessa. Hänen musiikkinsa tänään on yhdistelmä poppia ja powerjoikua, jossa on vaikutteita muun muassa Buffy Sainte-Marielta.

Elokuussa Ijahis idja soi ensimmäistä kertaa  kahtena iltana kulttuurikeskus Sajoksen pihalle rakennettavalla festivaalilavalla, jolle nousevat tämän hetken kiinnostavimmat saamelaisartistit.

Lisäksi  Ijahis idjan ohjelmaan kuuluu  teatteriesitys, urheilukilpailut ja Yle Sápmin tuottama Yle Sápmi –arena, jossa keskustellaan ajankohtaisista saamelaisia kiinnostavista ilmiöistä ja asioista.

Tapahtuman koko ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan kesäkuun aikana.