Selvän Pyyn ILKKA POUTANEN tarjoaa selvän vaihtoehdon

SelvaPyypalaset

Public House Selvä Pyy on rockhenkinen kohtaamispaikka Äkäslompolon keskustassa, jossa soi hyvä musiikki. Se on klubi, pubi ja kahvila samassa paketissa, jota Ilkka Poutanen on pyörittänyt yhdessä avopuolisonsa Marra Kaulasen kanssa seitsemän vuotta.

– Vietettiin paljon lomia Äkäslompolossa. Niiden aikana tuli tunne, että kylältä puuttui seurustelupaikka, johon oli helppo  mennä.

Itse olen Savonlinnasta lähtöisin, Marra taas Äkäslompolosta, jonne hänellä oli usein etelässä ikävä. Kun sitten liiketilaa vapautui vanhasta Jounin kaupasta ja esikoinenkin oli syntynyt, päätöstä ei ollut vaikea tehdä. Oli tarpeeksi monta syytä muuttaa pohjoiseen.

Selvä Pyy tarjoaa Ylläksen hotellien musiikkitarjonnalle selvän vaihtoehdon. Vaikka kevään esiintyjälistalta löytyy tunnettuja artistinimiä kuten Virve Rosti ja Pave Maijanen, pääpaino on kuitenkin enemmän rockin, bluesin ja räpin suunnalla. Ilkka Poutanen suosii myös unplugged-keikkoja.

Miten valitset Selvän Pyyn keikkaohjelmiston?

– Yleensä haen bändejä, joilla on joku oma juttu. En mielelläni buukkaa esimerkiksi  perinteisiä bile- tai coverbändejä.

Rootsmusa toimii mielestäni hyvin, koska kuulijakunta iästä riippumatta on melko laaja. Parhaimmillaan se on juuri pienissä paikoissa, kuten meillä, jossa yleisö ja bändi pääsevät lähelle toisiaan.

Tietenkin 120 asiakkaan kapasiteetti rajoittaa nimiartistien saantia, mutta pyrin poikkeamaan selvästi tunturikeskuksien totutusta linjasta.

Tottahan  toki bändivalinnoissa myös omat mieltymykset painaa ja pitää miettiä millasta musiikkia milloinkin ottaa, sillä tunturissa on eri aikoina hyvinkin eri-ikäisiä ihmisiä.

Kiihkein kevätsesonki on käynnissä ja esiintyjiä Selvässä Pyyssäkin riittää. Onko jäänyt hyviä keikkoja mieleen ja onko tulossa?

– Viime maanantainen Asan ja hänen bändinsä keikka oli yksi kevään parhaista. En ollut koskaan artistia yhtyeen kanssa kuullut. Todella hieno sanoittaja ja bändi toimi erittäin hyvin. Asa on tuosta musagenrestä (joka on minulle hieman vieras) minulle sen ehdoton huippu.

Jäljellä olevista eniten odotan Micke Björklöfiä & Blue Strippiä. Bändihän julkaisee uuden levyn tällä viikolla ja mielenkiinnolla odotan myös uuden materiaalin kuulemista livenä.

Selvä Pyy suosii varhaisia keikan alkamisajankohtia, miten asiaan on suhtauduttu?

– Käytäntö on ollut meillä alusta asti. Kokemukset ja palaute on ollu pääsääntöisesti hyvää  ja esiintyjät ovat myös olleet tyytyväisiä. Joskus keikkojen alkua saatetaan venyttää 22.30 asti, mutta se on ollu ihan takaraja. Toisaalta jotkut konserttimaisemmat keikat saattavat alkaa jo 21.00. Tämmöiset aloitusajat antavat kuuntelijoille mahdollisuuden nauttia musiikista paremmin. Mitä myöhemmäksi aloitus menee, niin sitä levottomampaa baarissa on.

 Mikä on paras palaute, jonka olet saanut ?

– Viime talvelta muistan erään isomman porukan Ylläsjärven puolelta. He käyvät useita kertoja vuodessa Ylläksellä ja ilmoittivat tulevansa tästä lähin aina meidän keikoille edes tietämättä kuka meillä esiintyy. Kehuivat, että aina olivat kuulleet meillä hyvää musiikkia  ja tunnelma oli aina ollut hyvä.

Selvän Pyyn ohessa olet  talkoilemassa myös Ylläksen musiikkitapahtumia, kerro toimenkuvastasi ?

– Ylläs Jazz Bluesin osalta vastaan todennäköisesti jatkossakin ohjelmasta ja itse tapahtuman järjestämisestä, mutta Ylläs Soikoon-tapahtuman suhteen minun roolini on kaventunut tänä vuonna, sillä on löytynyt mukavasti muitakin tekijöitä.

Aiemminhan Ylläksellä oli palkattu henkilö festivaaleja varten, mutta ilmeisesti lama vaikuttaa perinteisiin tapahtumiinkin?

– Näinhän siinä on käynyt. Myös tukea saadaan vähemmän ja se tarkoittaa tiukempaa kulukuria eli huolella täytyy suunnitella. Ylläs Jazz Blues meni tänä vuonna hyvin kiitos uskollisen yleisön. Pieniä muutoksia tapahtumaan olen miettinyt. Kunhan asiat minun roolini osalta varmistuu, niin alan uutta tapahtumaa miettiä. Toiveena olisi julkistaa esiintyjiä jo kesällä.

Jos työltä ja perheeltä jää vapaa-aikaa, miten sen käytät?

– Sesonkiaikana yritän käydä pari kertaa viikossa urheilemassa. Kesällä, kun työtahti on hiukan verkkaisempi, keskityn perhokalastukseen. Lisäksi olen viime kesänä alkanut vetämään kylän lapsille ja naisille futistreenejä. Sekin touhu jatkunee tulevana kesänä.

selva_pyy_0SELVÄN PYYN KEVÄTKEIKAT: 26.3.Steve´n´Seagulls, 28.3. & 29.3. Teatteria: Kairan kulkijat: Kai Lehtinen & Heikki Rantanen, 31.3. Timo Kotipelto & Jani Liimatainen,  2.4.Heikki Silvennoinen Acoustic Times,  4. & 5.4. Micke Björklöf & Blue Strip, 8. & 9.4 Jarkka Rissanen & David Forestfield Gospel Rhythm Revue, 18.4. Reindeer Kalashnikov, 13.4. Virve Rosti  ja 25.4. Pave Maijanen