Sami Keskitalo laulaa elämästään

”Lapin lapsi vapaa on kuin tuuli tunturin/ Elää kuin vaivaiskoivukin/ Kestää tuulen, kestää pakkasen.”

Näin laulaa enontekiöläinen Sami Keskitalo laulussaan Lapin lapsi, joka on ollut 22 viikkoa Tätä Suomi Tanssii-listalla ja useamman viikon jo ykkösenä. Kappaleen on säveltänyt Jussi Rasinkangas ja hienon tekstin siihen on kirjoittanut Vexi Salmi.

– Halusin levyttää laulun, joka koskisi omaa elämääni. Otin yhteyttä Jussi Rasinkankaaseen ja kerroin ideoistani ja millaista laulua etsin. Hänellä sattui olemaan aihio laulusta Lapin lapsi, jota sitten kuuntelin ja kerroin minkälaisia muutoksia, niin sävellykseen kuin Vexin sanoitukseenkin halusin ja siitä se sitten lähti.

– Tavallaan Lapin lapsi kertoo paitsi minusta, meistä kaikista, jotka tänne Lappiin ollaan synnytty, ja täällä halutaan elää elämämme. Itse olen lapsesta pitäen kulkenut tunturissa ja siellä on oltu monesti luonnon armoilla. Monella tapaa luonto on ollut aina elintärkeä osa minua, jota ilman ei voi olla, Sami pohdiskelee.

Keskitalo siis, elää niin kuin laulaa. Kiertolaisvuosien jälkeen hän on palannut pari vuotta sitten takaisin juurilleen Enontekiölle.

– Aina olen haaveillut tänne paluusta, mutta vasta perheen perustamisen jälkeen muuttopäätös toteutui. Minulla on kolme poikaa ja tuntui, että Enontekiö on kaupunkia turvallisempi ympäristö lasten kasvaa. Haluan myös pojille opettaa perinteistä metsästystä ja kalastusta.

Luonnollisesti keikkailevalle artistille Enontekiö ei ole paras mahdollinen paikka asua, niinpä pääasiallinen leipä Samin perheelle tuleekin muualta.

– Nykyään kuljen vuoroviikoin etsimässä eri mineraaleja Suomen malmin palkkalistoilla ympäri Suomea ja joskus Ruotsissakin. Keikalle aina lähden kun se sopii kalenteriin.

Samin suurimmat hitit tähän mennessä ovat olleet Jukka Karppisen kynäilemä Muistojen kultaama maa ja versio Jamppa Tuomisen ikivihreästä Aamu toi ilta vei, jotka ovat nousseet Radio Suomen Soitetuimmat-listalle.

– Keikoilla eniten taas toivotaan kappaleita Piilotan sinut sydämeeni mun, Poika roudan ja jään ja Tulitikkurakkaus , Keskitalo huomauttaa .

Kaikkiaan häneltä on ilmestynyt kaksi albumia ja puolisen tusinaa sinkkua, joista ensimmäinen vuonna 1998. Laulamisen ja esiintymisen Sami aloitt 11-vuotiaana ja siinä sivussa soitti  haitaria, mutta ammattilaiseksi hän heittäytyi vuonna 2002, kun hänet kruunattiin Seinäjoen Tangomarkkinoilla prinssiksi.

– Hanurin soitto on jäänyt aika vähälle nykyään, mutta kun opiskelin vuonna 2000 Rovaniemen Rovala-opistossa pop&jazz linjalla laulua, hanuri oli sivuaineena, Sami muistelee.

Rovaniemen jälkeen laulajan tie vei pohjoisen pojan Helsinkiin, Tampereelle ja takaisin Rovaniemelle, jossa vierähti vuosikymmen ennen kotiinpaluuta.