Salkkaritähti loistaa Satumaa-musikaalissa Rovaniemellä

Timo-Pekka Luoma, Salkkareiden poliisista rakastetuksi tangosäveltäjäksi.

 

 T E A T T E R I Eilen sai ensi-iltansa Rovaniemen Teatterissa Heikki Salon ja Heikki Paavilaisen kirjoittama Satumaa-musikaali.

Se on koskettava tarina tangosäveltäjä Unto Monosesta ja hänen intohimoisesta suhteestaan musiikkiin ja elämään.

Liput ovat menneet esityksiin ennakkoon kuin kuumille kiville. Osin siihen on varmasti syynä se, että pääosaa näyttelee Timo-Pekka Luoma, suositusta Salatut elämät-tv-sarjasta tuttu poliisi Antti Polvijärvi. Osansa myös sillä, että Mononen asui Rovaniemellä vuodet 1962-1966.

Satumaa on kertomus sota-ajan lapsesta, josta kasvaa vähitellen suuri suomalaisten rakastama säveltäjä. Menestyksen hinta on kuitenkin kova ja legendaarinen kansan suosikki joutuu kohtamaan elämän varjopuolet. Monosta niin musiikissa kuin rakkaudessakin ajanut intohimo kuljettaa häntä väistämättä kohti surullista, vaiettua loppua.

Satumaa on myös nostalginen matka aikaan, jolloin suomalainen tango syntyi. Esityksessä kuullaan lukuisia Monosen ikivihreitä tangoja; Kohtalon tango, Tähdet meren yllä, Erottamattomat, Syvä kuin meri, Vanhan myllyn taru, mutta yksi on ylitse muiden Satumaa.

Kaikkien aikojen tangon Satumaan historiaa kuitenkin harva tietää. Unto Mononen kertoi sen vuonna 1963 rovaniemeläiselle toimittaja Leo Zimmermannille. Tangossa hän kaipasi aavan meren tuolle puolen. Maa ei ollut Ruotsi, ei Amerikka… vaan Kanada.

Kanadansuomalainen porukka oli pyytänyt ravintolassa, silloin vielä nuorta ja tuntematonta Monosta esiintymään rapakon taakse, mistä hän innostui.

– Ne lupasi mulle ulkomaanmatkan ja siltä istumalta menin kotiin ja kymmenessä minuutissa Satumaa- laulu oli valmis, Mononen kertoi.

Ulkomaanreissu ”haavemaahan” jäi kuitenkin toteutumatta, mutta 13 vuotta myöhemmin Satumaasta tuli kaikkien aikojen tango Reijo Taipaleen laulamana.

Rovaniemen Teatterissa Satumaa ja muut tangot kuullaan Minna Siitosen (kapellimestari, piano & laulu), Hannu Mikkolan (saksofoni, huilu &laulu) ja Tatu Kantomaan (haitari, bandoneon & piano) soittamina. Musikaalin on ohjannut tervolalaislähtöinen Miikka Muranen, joka muistetaan aiemmin muun muassa ohjauksestaan The Sound Of Music Kemin kaupunginteatterille. (Kuva: Timo Lindholm)

Lippuvaraukset:

Myyntipalvelu, p. 0400 282 485 ja 0400 282 486, ark 9-15

Sahköposti teatteri(at)rovaniemi.fi

Lippupiste, p. 0600 900 900, ma-su 7-22 (1,97 €/min + pvm)