SÄHKEITÄ: The Bachelors, Palsa-seminaari ja FF-festivaalilukuja

The Bachelors oli ensimmäinen varteenotettava oululainen popbändi. Se vaikutti vuosina 1963-1966 ja parhaimmillaan siinä oli kolme torniolaissyntyistä soittajaa; Tuomo Haapala Kukkolasta ja Niemen veljekset Seppo ja Olavi Alatorniolta, jotka tosin varttuivat Kemin Pajusaaressa.

Nyt yhtyeen mangnetofoniäänityksistä vuodelta 1964 on kaksi The Plainsman ja Shadows-kappale Shotgun päätynyt kokoelmalle Sadoin Sähkökitaroin, Suomalaiset Rautalankalevytykset `61-´68, osa 4, jonka muita artisteja ovat muun muassa the Esquires, Eero & Jussi & the Boys, Heikki Laurila ja the Sounds.

Aiemmin, vuosikymmen sitten, biiseistä The Plainsman on julkaistu albumilla Rautalanka Records 20th Anniversary Album.

 ”Pari yötä nukuima Kallen kanssa Murmanskin Arctic-hotellissa. Hän luki Maksim Gorkia ja mie Mustanaamiota. Iltapäivälevola Kalle kerran katto minua pitkhään ja tuumas`, että ihan tosissaanko sie tuota luet. Mie siihen että soon minun ihanne tämä Mustanaamio. Ja niin met sitte taas makkuilimma ja lujima etheenkäsin. Aamula syöthiin rasuakallaa ja muutaki suolasta.”

Näin tapaamistaan taiteilija Kalervo Palsan kanssa kuvaa joikaajamestari Wimme, jota tuskin kuullaan Levi Summitin Palsa-seminaarissa 12. maaliskuuta(klo 12-17), mutta paikalla on ainakin yksi, joka tunsi Palsan hyvin elävässä elämässä, nimittäin taiteen moniottelija Erkki Pirtola, jonka aiheena on Getsemanen purku.

Muita luennoitsijoita ovat; Atte Oksanen: Kittilä-Helsinki-New York- Ikuinen paluu pohjoiseen Kalervo Palsan elämässä ja taiteessa, Jyrki Siukonen: Palsa ja 60-luvun Suomi ja Helena Ruotsala: Paikan ja ajan merkitys ihmisen elämän muokkaajana.

Seminaari on maksuton. Ilmoittautumiset 8.3. mennessä getsemaniaa@gmail.comIltaohjelmaa klo 19.00 alkaen Hotelli Kittilässä.

Finland Festivals on julkaissut vuoden 2012 kävijätilastonsa. Pohjoisen tapahtumista suurin  Sodankylän Elokuvajuhlat myi 21000 lippua, kun kokonaiskävijämääräksi arvioitiin 26000.

Folklore Festival Jutajaisten lipunmyynti kasvoi ja oli 8225, mutta edellisvuodesta kokonaiskävijämäärä tippui kolmella tuhannella eli päästiin 12 000:een.

 Luosto Classic teki tähänastisen yleisöennätyksensä. Lippuja myytiin 3819 ja kaikkiaan kävijöitä oli 4957. Rajakaupunkien, tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Kalottjazz & Blues myi 1504 lippua ja ilmoitti kokonaiskävijämääräsi ilmaiskonsertteineen 3230.