Sähkeet: Tove Jansson-näytelmä ja Áillohaš-seminaari

Haaparannan Folkets Husissä nähdään  28.4. klo 19.00 Suomen aikaa vierailuesityksenä Suomen puolelta  Lahden kaupunginteatterin näytelmäKaksi naista ja meri. Lahden kaupunginteatteri. Kuva: Lauri Rotko Kaksi naista ja meri (Två kvinnor och havet), joka perustuu Tove Janssonin omaelämäkerralliseen romaaniin Reilua peliä. (Näytelmä esitetään suomeksi ja tekstitetään ruotsiksi.)

Kaksi naista ja meri on tunnelmallinen ihmissuhdedraama,  lempeä rakkaustarina, joka alkaa siitä mihin muut rakkaustarinat loppuvat.  Se kertoo Marista  ja Jonnasta, jotka ovat seitsemänkymppisiä taiteilijoita, jotka jakavat työnsä, elämänsä ja saaren meren keskellä. Mari yrittää vilpittömästi vastata ihailijakirjeisiin, joissa kysytään elämän tarkoitusta. Jonna huolehtii, että Mari saa vitamiininsa.

Pääsemme seuraamaan heidän ystävyyssuhdetta – arjen suukopua, hyväksytyksi tulemisen ja hellyyden tarvetta, ja itsenäisyyden ja yhteenkuuluvuuden kaipuuta.

Kaksi naista ja meri sisältyy Suomen ja Ruotsin näyttämötaiteen yhteistyö¬hankkeeseen Scen utan gränser – Rajaton näyttämö ja länsirajalle esityksen tuo Haparanda Teaterförening (https://www.facebook.com/events/985389481526503/).

Valkeapaa_by_Antero Tenhunen640Oulun yliopiston Giellagas-instituutin Saamelainen kulttuuriarkisto kerää, tallentaa ja säilyttää saamelaiskulttuureihin ja saamen kieliin liittyvää aineistoa.

Arkiston uusimpia hankkeita on Nils-Aslak Valkeapäätä käsittelevän kokoelman perustaminen ja kartuttaminen.

Áillohaš-seminaarin 21.4. (klo 9–16) tarkoitus on kertoa kokoelmasta sekä Nils-Aslak Valkeapään elämästä ja tuotannosta saamelaisyhteisölle, tutkijoille sekä kaikille kiinnostuneille. Samalla se on Áillohaš-kokoelman ja saamelaisen kulttuuriarkiston avajaistilaisuus.

Seminaarissa kuullaan puhujina Nils-Aslak Valkeapään parhaiten tunteneita henkilöitä kuten Veli-Pekka Lehtola, Ilpo Saastamoinen, Siiri-Magga Miettunen, Kristina Utsi, Kari Sallamaa ja Harald Gaski.

Seminaari järjestetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella. Seminaarin kielet ovat saame ja suomi, ja puheenvuorot tulkataan näillä kielillä.

Seminaarin iltatilaisuus järjestetään ravintola Rauhalassa, jossa esiintyy muun muassa, Ailun uusi joiku-levyiltä tuttu joikaaja-näyttelijä Iŋgor Ántte Áilu Gaup eli Áilloš. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Jos et ehtinyt ilmoittautua seminaariin, sitä voi seurata verkossa osoitteessa https://connect.funet.fi/giallagas