SÄHKEET: Blues-Erjalta albumi ja Ricky-Tick Big Band Ouluun

ERJALthe_sky_is_crying-

SIELTÄ TÄÄLTÄ – Olen suunnitellut juurevan blues-albumin levyttämistä siitä lähtien, kun kävin Mississippissä vuonna 2005 ja nyt tuli oikea hetki, sanoo blueskitaristi Erja Lyytinen, joka julkaisi eilen seitsemännen The Sky Is Crying -nimisen studioalbuminsa.

Se on tribuutti legendaariselle blueskitaristi Elmore Jamesille (1918-1963). Levyn julkaisee Tuohi Records ja siitä ilmestyy myös vinyyliversio 28.3.

Erja tutustui Elmore Jamesin musiikkiin legendaarisen Robert Johnsonin kirjoittaman klassikon Dust My Broomin kautta. Sillä oli järisyttävä vaikutus häneen ja se päätyikin pysyvästi hänen keikkaohjelmistoonsa ja kuullaan nyt hänen tribuutin päätöskappaleena.

Mutta covereiden lisäksi The Sky Is Crying-levyllä on myös Erjan tekemiä kunnianosoituksia Elmore Jamesille. Instrumentaali Erja’s Contribution To Jazz sisältää sanaleikin kappaleesta Elmore’s Contribution To Jazz. Kappaleeseen The King Of The Slide Guitar Erja on upottanut fraaseja, jota osoittavat kunnioitusta Elmorille, kuten esimerkiksi ”blues will cure your soul”.

Levyn julkaisua seuraa mittava kiertue. Erja esiintyy yhtyeensä, kitaristi Davide Florenon, basisti Roger Innissin ja rumpali Miri Miettisen kanssa eri puolella Suomea, mutta tällä kertaa turneen pohjoisin paikkakunta on Seinäjoki.

Kappalelista:Person To Person/ Baby Please Set A Date/ It Hurts Me Too/ Erja’s Contribution To Jazz/ The Sky Is Crying/ Got To Move/ The King Of The Slide Guitar/ Sho’ Nuff I Do/ Something Inside Me/ Hand In Hand/ Dust My Broom (live)

Ricky-Tick Big Band Suomen kovimmista nuorista jazzmuusikoista sekä kolmesta pitkän linjan räppäristä, Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren, koostuva Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana esiintyy ensi perjantaina 21.3. Oulun Musiikkijuhlilla Nightclub Tähdessä.

Tänään yhtye heitti vuoden ainoan keikkansa Helsingissä ja pohjoisen vuoro tulee viikon päästä, mutta kolmaskin keikka on jo sovittu.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana tekee tulevana kesänä nimittäin ensimmäisen ulkomaanesiintymisensä 6. kesäkuuta kansainvälisellä moersin festivaaleilla Saksassa ja nousee lavalle avajaisillan pääesiintyjänä.

– Moers festival on laadukkaimpia eurooppalaisia uuteen jazziin keskittyneitä festivaaleja, ja olin suunnitellut jo vuosikausia meneväni sinne kiinnostavien esiintyjäkattauksien takia. Siksi en ollut uskoa silmiäni, kun sain agentiltamme meilin jossa Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sanaa kysyttiin moersiin keikalle. Olin kyllä ajatellut, että pääsemme ulkomaille esiintymään jossain vaiheessa, mutta näin kovaa debyyttiä en ollut osannut kuvitellakaan. Aivan törkeän siisti juttu!, iloitsee yhtyeen kapellimestari Valtteri Laurell Pöyhönen.

Jazziin erikoistunut moers festival on perustettu jo vuonna 1971 ja siellä on vuosien mittaan nähty lukuisia supertähtiä, kuten Herbie Hancock, Abdullah Ibrahim, David Murray ja Fred Firth.

Viime kesän festivaaleilla 20-henkinen Ricky-Tick Big Band hurmasi yleisön kerta toisensa jälkeen. Tavastialla tämä poppoo esiintyi  kolmesti loppuunmyydylle salille. Yhtye julkaisi toukokuussa debyyttialbuminsa Burnaa, joka pysyi peräti 17 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla, joista kuusi viikkoa top 10:ssä. Albumi nousi kärkisijoille myös kriitikoiden listatessa vuoden parhaita levyjä eri medioissa. Albumi oli myös ehdolla Vuoden jazzalbumiksi Emma Gaalassa.