Amoc (Mikkâl Morottaja) räppää inarinsaameksi. Yli vuosikymmen sitten hänestä tuli katoavan kielen elvyttäjä niin kuin hänen isästään Matista ja isoisästään Sammelista. Tuupa recordsin julkaiseman esikoisalbumin Amok-kaččâm jälkeen, jolla vierailivat muun muassa Wimme ja Hannibal & Soppa, Amoc on ollut vähemmän julkisuudessa.
Työ on kuitenkin jatkunut koko ajan ja hän on inniostanut lapsia räppäämään omalla kielellään, esimerkiksi järjestämällä rap-työpajoja.
Nyt hän tekee vahvan paluun videosinkulla Kiälláseh (Valheet). Kaamasmukan räppikunkun Ailu Vallen kanssa hän etsii viisauden syvintä olemusta. Kappale on mukana Amocin piakkoin ilmestyvällä pitkäsoitolla, jonka taustalta löytyy ivalolaislähtöinen tuottaja Juan Muteniac (Juha Mutenia), joka oli puikossa Amocin esikoisellakin.
Amocin räpinnostus lähti Ivalon lukiosta, jossa syntyi ryhmä Guerra Norte (Pohjoinen sota). Siihen kuuluivat muun muassa sittemmin isoille merkeillekin levyttäneet Ezkimo, Edorf ja Ambassa. Aluksi Amoc räppäsi suomeksi niin kuin muutkin, mutta jossain välissä testattiin säkeistöä inarinsaameksi. Se toimi ja hän alkoi kehitellä alterego-Amocia eteenpäin. Suuri esikuva oli Rammstein.
– Tiedän, että muutama nuori on jo innostunut minun räppäyksen kautta opiskelemaan inarinsaamea. Heitä saattaa tulla enemmänkin, jos pystyn pitämään musiikkini trendikkäänä ja nuoria kiinnostavana, Amoc arveli tuolloin, kun häntä jututin. Paitsi Inarinjärven ympäristössä, myös Pohjois-Norjassa hänen biisinsä sanat osattiin, vaikka aluksi Amocin räp levisi vain omakustanteina ja muutama netissä.
Omat suosikkini Amocin vanhasta tuotannosta ovat Kolle Aksu ja Šaali, joista jälkimmäinen oli Amocin ensimmäinen virallinen sinkkujulkaisu vuonna 2006.