SAAMELAISTEN KANSALLISPÄIVÄNÄ Auringon Poika-ensi-ilta ja konsertti Helsingissä
Valkeapaa_by_Antero Tenhunen640

Nils-Aslak Valkeapää (kuva: Antero Tenhunen)

Ari -Pekka Lehden ohjaama Áillohaš- Auringon Poika saa kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterin Omapohjassa saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta.

Ensi-ilta on jo loppuunmyyty, mutta Korjaamolla järjestetään samanaikaisesti myös konsertti, jossa kuullaan saamelaisia joikaajia Suomesta ja Norjasta. Mukana Ulla Pirttijärvi ja Juhan Anders Baer, joita säestää Ulda sekä Ingor Ántte Áilu Gaup (Aillos), jota säestävät Tuomas Rounakari ja Otzir Godot.

Suomen Kansallisteatterin näytelmä Áillohaš- Auringon Poika on taiteilijakuva Nils-Aslak Valkeapäästä (1943–2001), joka oli tunnetuimpia saamelaiskulttuurin edistäjiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Monialaisesti lahjakas Valkeapää oli kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija.

Vahva, kaunis ja runollinen esitys luo kirkkaan kuvan itseään etsivästä ja epäilevästä taiteilijasta, joka saa kokea niin luovuuden voiman kuin kuuluisuuden irvokkuuden. Yhden miehen tarinan kautta saavat äänensä saamelaisten taide ja selviytymistaistelu sekä kauneuden ja pyhyyden kaipuu maailmassa, joka mistään piittaamatta kulkee kohti ekokatastrofia.

Kerran maa lakkasi olemasta maallinen, sai osansa taivaasta.
Siellä missä jäätikkö piirtyi taivasta vasten, missä kauneus hallitsi osana ääretöntä jumaluutta.
Siellä minä en ollut minä. Tuuli, tunturi, meri, taivas, tuli, vesi, elämä. Se ja ne muut, ne olivat minua parhaimmin.

Áillohaš- Auringon Poika  on toteutettu yhteistyössä Beaivváš Sámi Našunálateáhterin ja Ruska Ensemblen kanssa. Esitystä on harjoiteltu Koutokeinossa, Beaivváš Sami -teatterissa.

Omapohjan näytäntöjen jälkeen esitys lähtee kiertueelle Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisille seuduille. Mm. Rovaniemellä 10.4. ja Pajalassa 21.3.

ESIINTYJÄT Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Jarkko Lahti, Mary Sarre ja Tiina Weckström

OHJAUS Ari-Pekka Lahti ja Hanna Brotherus
LAVASTUS Katri Rentto
PUKUSUUNNITTELU Berit Marit Haetta
MUSIIKKI Tuomas Rounakari
KOREOGRAFIA Hanna Brotherus
VALO- JA ÄÄNISUUNNITTELU Harri Kejonen
KIRJALLINEN AVUSTAJA Jarkko Lahti

Lippuja esityksiin saa osoitteesta

http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/aillohas-auringon-poika/