Ruotsin blueskunkku SVEN ZETTERBERG on poissa!

svenzetterbergpromo

Blueslogo2Pohjoismaisen bluesin yksi arvostetuimmista peruskivistä, huuliharpisti, kitaristi ja laulaja Sven Zetterberg on poissa.

Hän kuoli kotonaan yllättäen 64 vuoden iässä, sunnuntaina 18. joulukuuta, vain kaksi päivää Luulajaan asti ulottuneen Blue Xmas-kiertueen jälkeen. Sven teki turneen yhdessä Knockout Gregin & The Rockaroundsin kanssa, johon kuuluvat muusikot Janne Oldaeus, Micke Finell, Ingemar Dunker ja Tommy Cassemar.

Sääksmäkeläisen äidin poika  Sven syntyi Ruotsin Skärblackassa ja bluesin hän löysi ykkössoittimensa  huuliharpun  kautta. Hänen ensi-ihastukset 12-vuotiaana olivat Rollareiden Mick Jagger ja Yardbirdsin livelevyltä bongattu Sonny Boy Williamsson, jota hän piti genren kaikkien aikojen parhaana sanoittajana, bluesin Bob Dylaninä. Huuliharpisteista Sonny Boyn lisäksi hän on esikuvikseen  nimennyt myös Little Walterin, James Cottonin ja Big Walter Hortonin.

Ensimmäisen bluesbändinsä Telge Blues Sven perusti vuonna 1972. Se oli niitä harvoja Ruotsissa, jotka omistautuivat sille aidoimmalle asialle eli mustalle bluesille, joten levytysdiilin saaminen vei nelisen vuotta. Alan piireissä Svenillä nimeä kuitenkin kertyi nopeasti ja usein kutsu kävi säestämään Ruotsissa vierailevia jenkkitähtiä kuten Louisiana Red, Jimmy Rogers, Lonesome Sundown, Rosco Gordon ja Jimmy McCracklin.

Telge Bluesin jälkeen Sven on soittanut ja laulanut yhtyeissä Four Roosters, Chicago Express ja Knock Out Greg & Blue Weather.

Kitaraa Zetterberg opetteli soittamaan vasta 24-vuotiaana ja soulinkin suhteen hän on myöhäisherännäinen. Viime ajat hän operoi jossain bluesin ja soulin välimaastossa maustaen kappaleitaan myös countrylla, eikä hän ole kieltänyt äidimaidossa saamiaan Eino Grön-vaikutteitakaan, sillä samalla tunteen palollahan tango niin kuin blueskin  puhuvat.

Eräs Expressenin kriitikko kirjoitti  muutama vuosi sitten:” Nyt kun Totta Näslund on poissa ja Peps Perssonkin näyttää jääneen eläkkeelle, kukaan ei uhkaa Sveniä Ruotsin blueskuninkaana.”

Jokainen bluesin ystävä on varmaan nähnyt suomalaisdokkarin Wentus Blues Band: Family Meeting. Siinä Sven osoitti kuuluvansa todella blueshoviin. Sen kohokohta oli Svenin ja  edesmenneen Eddie Kirklandin yhteisesitys Pick up the pieces. Hänen intessiivinen  ja sielukas tapa tulkita, laulaa ja soittaa, mustaa musiikkia ei jättänyt ketään kylmäksi.

Nyt bluesmestari Sven on poissa. Muun muassa Kalottjazz & Bluesissa ja Pakkasukko Blues`n Jazzissa  esiintynyt Zetterberg elää jatkossa enää meidän muistoissa ja musiikkinsa kautta.

Viimeisimmän albuminsa Something for everybody hän julkaisi  tänä vuonna.

https://www.youtube.com/watch?v=zGs4ZR0WFLI