Rokkaava Saamelainen kuoli 74-vuotiaana

jokkmokkrokk

”Den rockande samen” Sven-Gösta Jonsson on poissa. Hän oli syntyjään Ammarnäsistä Västerbottenista ja kuoli viime sunnuntaina 74-vuotiaana. Asiasta kertoi  ensimmäisenä Oddasat.se.

Vaikka Jonsson lauloi: ”Jag är lapp och jag har mina renar...”,  hänen  musiikillaan ei ollut mitään  tekemistä perinteisen saamelaismusiikin kanssa.

Silti häntä pidetään Ruotsissa oman kansansa  keskuudessa tiennäyttäjänä. Ainakin Sven-Gösta on yhä kaikkien aikojen suosituin saamelaisartisti Ruotsissa.

Hänet keksittiin kansankorkeakoulusta Jokkmokkista ja esiteltiin ruotsalaisille radio-ohjelmassa Timmen Tumba, jonka seurauksena ujosta Sven-Göstasta tuli 19-vuotiaana laulaja, eikä metsänvartijaa.

Hän  löi läpi vuonna 1959 laululla Vid foten av fjället (Lapin poika), joka oli mukana hänen ensimmäisellä EP-levyllä Jokkmokk Rokkin kanssa. Se myi 150 000 kappaletta ja julkaistiin myös sekä Norjassa että Suomessa.

Hän tuli tutuksi Rokkaavana Saamelaisena  ja teki kiertueita esiintyen  lapinpuvussaan paljon Suomessa ja Ruotsissa.

Muun muassa vuonna 1960 Sven-Gösta oli juhannuksen vetonaula Luppiolla, Övertorneålla ja veti vaaralle ennätysyleisön yli 10 000 kuulijaa.

Hän julkaisi useita levyjä ja sai hyviä listasijoituksia, mutta vetäytyi julkisuudesta vuonna 1967, jonka jälkeen esiintyi enää harvemmin.

Solna Records kokosi vuonna 2005 hänen 30 suosituinta laulua kokoelma-CD:lle Rockande Samen, jota voi Suomessa tilata esimerkiksi Goofin records-shopin kautta. www.goofinrecords.fi