ROCKIN`CHRISTMAS-konsertin SMOKIElta luvassa Viisitoista kesää englanniksi ja paljon muuta

smokieJokainen on varmasti kuullut radioaalloilta  Kari Tapion Viisitoista kesää– tai Markku Aron Keskiyön aikaan-hitit. Ne teki alun perin tunnetuksi Smokie.

Englantilaisyhtye   eli suuruutensa päiviä 1970-luvulla. Kauniita siistejä ja tarttuvia popmelodioita, jotka upposivat suomalaisiinkin.

Vielä tänäänkin Smokie kiertää ja konsertit vetävät väkeä. Heidän kymmenkunta vanhaa  hittiään purevat nostalgiannälkäisiin.  Varsinkin Ruotsissa ja Norjassa he ovat suosiossa. Esimerkkinä vain kokoelma Our Swedish Collection vuodelta 1999, joka myi naapurissa yli 90 000 kpl eli platinaa ja yhtyeen viimeisin albumi vuodelta 2010 Take a Minute, joka nousi Top10:een niin Norjassa kuin Tanskassakin.

Smokie nähdään ensi lauantaina 12.12 Rockin`Christmas-konsertissa Rovaniemen Lappi Areenalla  yhdessä aikalaistensa Nazarethin ja Sladen kanssa.

Laulaja Chris Norman, kitaristi Alan Silson ja basisti Terry Uttley perustivat Smokien  Bradfordissa 1960-luvun lopussa. Viimeksimainittu on tänään ainoa yhtyeen alkuperäisjäsen, joka parhaiten muistetaan lavabravuuristaan Stand by me.

Aluksi he kiersivät Herman`s Hermitsin laulusolistin Peter Noonen säestäjänä ja tekivät useamman sinkun Deccalle, mutta ilman menestystä. Vasta kun lauluntekijäkaksikko Nicky Chinn ja Mike Chapman tulivat kuvioihin, alkoi tapahtua. Lähinnä purkkaa ja jytää Sweetille, Suzy Quatrolle ja Mudille, kirjoittanut pari, halusi tehdä Smokiesta pehmeämmän.

Soittajilla oli myös pyrkimys saada yhtäläinen arvostus Eaglesin ja Crosby, Stills, Nash & Youngin kanssa. Vaikka lauluharmonioissa ei hävitty paljoa, biisit olivat kuitenkin A-sarjaan liian keveitä.

1975 Smokie nousi ensimmäistä kertaa Englannin listan kolmoseksi laululla If you think you know how to love me ja siitä alkoi heidän menestysputkensa. Something making me blue, I`ll meet you at midnight, It`s your life, Lay back in your arms of someone jne.

Monelle yhtyeen aikalaiselle, laulujen nimet alkavat soida ne kuullessaan, mutta parhaiten ajan hammasta on kestänyt Smokien suurin hitti Living next door to Alice vuodelta 1977. Ilmestyessään se pysyi lähes vuoden brittilistoilla ja oli menestys myös meillä.

Uudelleen kappale lämmitettiin vuonna 1995 lisäyksellä Who the F…k is Alice?. Smokien lisäksi äänessä oli pahasuinen brittikoomikko Roy ”Chubby” Brown ja se oli jälleen hitti. Sitä myytiin yli 200 000 kappaletta maailmalla, vaikka BBC:ssä se oli soittokiellossa.

Monista miesvaihdoksista huolimatta yhtye soi tänään melkein niinkuin silloin ennen. Tosin vasta silloin kaikki olisi täydellistä, jos laulajana oli Chris Norman, jonka persoonallinen ääni kultasi kappaleet ja teki niistä menestyksiä. Hän jätti Smokien 1986, jonka jälkeen menestyi soolouralla.

Vaikka yhtye levyttää jatkuvasti uusia lauluja ja tekee levyjä, Smokie- ilta on useimmille kuulijoille  matka muistoihin. Voi pitää pikkujouluhauskaa ja laulaa mukana, sillä Smokie levytti  aikanaan uskomattoman monta kuolematonta laulua. Marssijärjestys yhtyeen konserteissa monesti on, että eka setti vedetään covereista ja toinen setti laulatetaan yleisöä omilla hiteillä.