Rikas pohjoinen musiikkivuosi 2015 kohta takana! Oli lysti olla mukana!
Pyha15jari3

Jari Sillanpää

VPMUVuonna 2015 hyvät uutiset olivat vähissä. Länsirajallakin se realisoitui ja näkyi pakolaisvirtana, mutta onneksi Väylän Pyörre Musiikkiuutisten ei tarvitse ottaa kantaa maailmanpolitiikkaan. Vaikkakin ajankohtaiseen aiheeseen toki toivoisi pohjoisten lauluntekijöiden tarttuvan, sillä ”Folk-Dylanin, Lennonin  ja evakkolaulujen” tubettaminen tuntuu jo aikansa eläneeltä.

Väylän Pyörteelle kulunut vuosi oli jo kuudes kasvun vuosi ja siitä nöyrä kiitos lukijoille! Suurkiitokset myös asiantuntevista livearvioista Jukka Rajalalle, hienoista valokuvista VeePee Salmelle, Tornio-kolumneista Heikki Kemppaiselle, kirja-arvioista surfkitaristi Sami Paanaselle (AC/DC) ja iskelmätietäjä Veikko Tiitolle (Olavi Virta) plus monille muille yhteistyökumppaneille.

LALLIkeksipromo

Talonpoika Lalli

Henkilökohtaisesti huippuhetket sattuivat alkuvuoteen 2015 . Sain vihdoin luovuttaa ensimmäisen KEKSI-musiikkipalkinnon Pakkasukko2015btulevaisuuden nimelle räppäri Talonpoika Lallille. Hyvä mieli  jäi myös, kun Kemin Ankkurissa Pakkasukko-järjestäjän kanssa istuessa, hän kysäisi, miten saisi ennakkojutun Kalevaan? Muistin erään kollegan, joka saattaisi kiinnostua ja hän vastasikin myöntävästi, mutta halusi haastatella juhlien pääesiintyjän  the Paladinsin kitaristi Dave Gonzalezia. Otin yhteyttä hänen manageriinsa ja homma hoituikin yllättäen kuin tanssi ja Pakkasukko sai ison ilmaisen mainoksen Kalevaan.

Jos Pakkasukon puuhamiesten unelmien täyttymys oli Paladinsin saanti Kemiin, allekirjoittaneesta tuntui hienolta olla allullepanijana konsertille Haaparannan Pondessa 7. helmikuuta, jossa esiintyi yksi 70-luvun lopun suosikeistani brittiläinen rockikoni Steve Gibbons ja bonuksena vielä loistava kitaristi Jonas Isacsson (x-Roxette).  Keikan aikana oli myös mukava tavata monta Väylän Pyörteen lukijaa.

Pondessa esiintyi myös heinäkuussa Uriah Heep-rumpali Lee Kerslake, mutta muuallakin kovia ulkolaisnimiä vuoden aikana riitti. Muun muassa Torniossa ja Kemijärvellä  Boney M, Kemissä Virgil and the Accelerators ja Lil’ Ed & The Blues Imperials ja Rovaniemellä Nine Below Zero, Slade, Nazareth ja Haddaway.

MustapartaPane1

Tyly Maine

Livekeikoista. Vuosi sitten näihin aikoihin Tyly Maine  kahden torniolaismuusikon, Jari ”Päne” Pänttäjän ja Tapani ”Tapsa” Ollosen akustinen duo, teki vaikutuksen. Korskeissa lauluissa, jotka olivat saaneet inspiraationsa Perämeren piraatti Iisakki Mustaparran seikkailuista, riitti pureksittavaa pitkäksi aikaa. Vuoden 2015 puolelle päästyä myös Tuomari Nurmio Kemin Merihovissa, Pepe Willberg Alatornion kirkossa ja Jari Sillanpää Pyhätunturin Aittakurussa olivat mieleenjääviä elämyksiä.

AurinkoTässä vielä muutama valopilkku Väylän Pyörteen uutisvirrasta.

Jokkexxx

Jokke Knuutinen

PYÖREÄT VUODET: Useasti Suomen parhaaksi jazzhanuristiksi valittu Jouko ”Jokke” Knuutinen täytti 80 vuotta Keminmaassa, Lasse Hoikka 60 ja Markku Ketola 50. Torniolaisyhtye the Falconsin tv-esiintymisestä Me nuoret-ohjelmassa tuli kuluneeksi 50 vuotta, samoin Seppo Hanskin, Esko Rahkosen ja Tuomo Salmen ensilevytyksestä.

Volgograd15kansiLAATUALBUMIT: Helmikuussa Kauko Simonen voitti radioiden Kuukauden Levy -äänestyksen Lappi-teemaisella albumillaan Sininen hetki on rakkauden. Näin levy sai jonkinverran valtakunnallista huomiota. Tuon tittelin ja paljon enemmänkin radiosoittoa ja mediahuomiota olisivat ansainneet myös albumihelmet, Mira Sunnarin Lumo ja Volgogradin Sanomattakin Selvää, joiden laulut toivottavasti löydetään  jossain vaiheessa.

RajRajBandhanuriRAJALOIKKA: Pajalalainen Raj-Raj Band täytti 2500 ihmistä vetävän kuplahallin Tornion Torandan Venetsialaisissa. Se teki historiaa, sillä miesmuistiin  ruotsintorniolaaksolainen,  bändi ei ole saanut niin paljon kuulijoita toisella puolen Tornion Väylää.

Napapiirin_sankarit_2bELOKUVASANKAREITA: Vuoden tapaus oli Ylläksen maisemissa kuvattu ja Kino Ylläs-tapahtumassa maailmanensi-iltansa saanut  Napapiirin Sankarit 2, jonka on nähnyt jo lähes 400 000 suomalaista. Elokuvafestivaaleilla ympäri maailman palkintoja saivat torniolaisen Antti Haasen dokumentti Monsterimies ja Mika Kaurismäen Tyttökuningas, jonka pääosassa nähtiin ruotsinylitorniolainen Malin Buska,  joka valittiin alkuvuodesta Ruotsin parhaiten pukeutuvaksi naiseksi ja loppuvuodesta parhaaksi näyttelijäksi Montrealin elokuvajuhlilla.

OlaviMiraSb

Mira Sunnari

MUSIIKKIA & TEATTERIA: Tuomas Lampela Pop & Jazz Konservatorio Lappian oppilaiden kanssa toi Tornion kevääseen laadukkaan esityksen Iso Joki Tulvii, joka perustui Mikko Alatalon ja Harri Rinteen Siirtomaasuomi-lauluihin. Se sai hyvän vastaaoton, kun taas toimittaja Pirkko Arstilan käsikirjoittama spektaakkeli Kumiseva Hanki Rovaniemen Teatterille sai jo kritiikkiäkin, puolesta ja vastaan.

Kesän iloksi harrastajateatteriesityksiä riitti Lapissakin moneen niemeen ja notkelmaan. Vuoden teatterikipinän saaja oli Mira Sunnari, joka ahkeroi kahdessakin näytelmässä, Torniossa Olavi Virran laulujen ympärille rakennetussa Legendan lauluissa ja Ylläksellä evakkokokemuksista kertovassa Kylmän Jäljissä, jonka hän myös käsikirjoitti.

Ruotsin Tornionlaaksossa Jord-yhtyeestä tuttu hanuristi Jan Johansson kiersi esittäen  menestyksekkäästi Kuppari-laulustaan tuttua  Vilho Ollikaista ja teki tämän kansantaiteilijan elämän näkyväksi.

BaskeryKolmas

Baskery

NAAPURIN TYTÖT ASIALLA: Haaparantalaiskalixlaisen pariskunnan jälkikasvu Baskery eli  Bondessonin sisarukset  pääsivät lämppäreiksi maailmantähti Robbie Williamsin Let Me Entertain You-kiertueelle. Ahkera ja pitkäjänteinen työ palkittiin.

Pajalalaisella Magnettes-popduolla on myös lahjoja menestyä. Ura on alussa ja showcase-esiintymiset ovat johtaneet levytys-sopimukseen. Takana vasta muutama sinkku ja pyrähdyksiä maailmalla. Menestystä ja lycka till vuodelle 2016!

Arto Junttila