RIGMOR GUSTAFSSON till Kalottjazz & Blues
Rigmor1

RIGMOR GUSTAFSSON sjöng första gången i Kalottjazz & Blues tio år sedan och nu kommer hon igen på lördagen 27. juni.

Kalottjazz15Rigmor  är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som värmländska Rigmor är alldeles ensam om.

När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för Close To You hade ingen sådan delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Även den gången var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund och albumet hette Varsamt.

Till albumet Alone with you som släpptes i september 2007, skrev Rigmor all musik och de flesta texterna själv, och hon producerade också tillsammans med mästerbasisten Lars Danielsson. Alone with you, gav dem en Grammis 2008 för bästa svenska jazzplatta.

Rigmors repertoar fick ytterligare dimensioner när hon 2010 gjorde sällskap med österrikiska Radio String Quartet Vienna. En unik stråkkvartett som rör sig helt fritt mellan olika genrer. Hon fångades av deras blandning, det klassiska-moderna, det rytmiska och improvisationerna. Detta resulterade i det gemensamma albumet Calling You.

Rigmor Gustafsson har hela världen som arbetsfält och turnerar frekvent med egen kvartett men framträder också som gästartist i större konstellationer. Hon har medverkat i i ett flertal TV- program både i Sverige och internationellt. Rigmor har också mottagit många priser genom åren och senast i november 2013 tilldelades hon det mest prestigefyllda svenska jazzpriset av alla; Kungliga Musikaliska Akademins Jazzpris.

Rigmors  sjätte album When You Make Me Smile kom ut i oktober  på Tyska bolaget ACT. Det är inspelat tillsammans med Dalasinfoniettan och Eagle-Eye Cherry medverkar som gäst på en låt. Rigmor har skrivit merparten av skivans musik.

(Kalottjazz & Blues 25.-28. 6. 2015 HaparandaTornio)

https://www.youtube.com/watch?v=K8HKpWnt2zY