Raattamassa kuvattu MESTARI CHENG-elokuva katsotuin Saksassa

Mestari Chengin seurassa vanhat kylänmiehet, joita näyttelevät Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen

Viime viikonlopun katsotuin elokuvauutuus Saksassa oli Mika Kaurismäen ohjaama elokuva Mestari Cheng. Kaikista elokuvateattereissa pyörivistä leffoista se oli neljännellä sijalla.

– Onhan tämä hienoa ja ainutlaatuista. Tietysti tässä myös haikailee sitä, mitä luvut olisivat voineet olla normaalioloissa, sillä nythän myös Saksan teattereissa vallitsevat koronapandemian aiheuttamat poikkeusrajoitukset – siellä teattereihin lasketaan vain 20% normaalikapasiteetista, Mika Kaurismäki kertoo  tiedotteessa.

Mestari Chengiä on sanottu hyvänmielen elokuvaksi Lapista ja erilaisten tapojen kohtaamisesta. Itse ohjaaja  on puhunut positiivisestä globalismista. Se kuvattiin kaksi vuotta sitten pääosin Kittilän Raattamassa. Kylässä elokuvattiin yli kuukausi ja keskuspaikkana Auttin kauppa, jonka miljööstä myös edesmennyt elokuvantekijä Pertti Pasanen löysi paljon ideoita sketseihinsä ja elokuviinsa. Lisäksi  Mestari Chengin kohtauksia tallennettiin Ylläksellä, Levillä, Pallasjärvellä ja Sodankylän Porttikoskella.

Mika Kaurismäki tunnetaan Lapin ystävänä, sillä hän on yksi Sodankylän elokuvajuhlien perustajia. Valkokankaallakin se on näkynyt ennen Mestari Chengiä, päällimmäisenä nousevat mieleen Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmannin tähdittämä road movie Tie Pohjoiseen ja hieno dokumentti Vesku.

Vesa-Matti Loirista onkin tullut viime vuosikymmeninä Kaurismäen luottonäyttelijä ja hänet nähdään myös Mestari Chengissä, Kari Väänäsen kanssa, tärkeässä sivuroolissa, kun pääosaa esittää Chu Pak Hong, joka muodostaa elokuvan pääparin yhdessä Anna-Maija Tuokon kanssa.

Saksan lisäksi Mestari Cheng on myyty Sveitsiin, Iso-Britanniaan ja Japaniin, joissa se tulee elokuvateattereihin lähiviikkoina, mikäli koronaepidemian tilanne ei muuta suunnitelmia.

 Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 27. 9. 2019.