Progglådan-jättiboxissa myös tornionlaaksolaisväriä

Ruotsalaismuusikko Coste Apetrea on tehnyt jättiurakan ja koonnut Progglådan-jättiboxiin  ruotsalaista progressiivisen musiikin historiaa vuosilta 1967-1985. Se sisältää huikeat 40 levyä ja  38 tuntia musiikkia.

Livesityksiä on 80 bändiltä ja artistilta ja materiaalin Apetrea on haalinut kasaan Ruotsin Radion arkistosta, joka tuntuu olevan oikea aarreaitta, verrattuna Yleen, joka kunnostautui ennen vanhaan lähinnä tuhoamalla vanhoja musiikkinauhoituksia.

Suomessahan Apetrea muistetaan parhaiten yhteistyöstään Jukka Tolosen kanssa ja boxilta löytyykin Jukka Tolonen Bandin taltioinnit vuodelta 1977, jotka on äänitetty Oslossa ja Kööpenhaminassa. Lisäksi mukana on tietenkin Costen ”tärkein” yhtye Samla Mammas Manna, jonka kappaleet on taltioitu Suomessa vuonna 1975, jolloin yhtye kiersi brittimuusikko Ron Geesinin kanssa.

Pääpaino Progglådanissa on mainiossa radio-ohjelmassa Tonkraft, jota itselläkin tuli 1970-luvulla paljon kuunneltua ja sen konsertteja tallennettua kelanauhoille.

Yleensähän, kun eteläläiset  kokoavat musiikkihistoriaa ”kansien väliin”, levyiksi, kirjoiksi ja tv-ohjelmiksi, se pohjoinen näkövinkkeli unohtuu. Tällä musiikkikokoelmalla ei ole onneksi niin käynyt. Pääsyy on varmasti se, että Luulajassa vaikutti  merkittävä edistyksellinen levymerkki Manifest, jonka toiminnassa oli paljon samaa henkeä kuin Suomen Love Recordsissa.

Luulaja oli tuolloin Pohjois-Ruotsin rockpääkaupunki (nykyään se taitaa olla Kiiruna) ja siellä vaikuttivat muun muassa yhtyeet Norrbottens Järn, Rekyl ja Anton Svedbergs Svängjäng ja ne löytyvät tietysti tästä ”taikalaatikosta”.

Mutta Väylän pyörteitäkään ei ole unohdettu. Legendaarisen tärräntöläishaaparantalaisen Hasse Alatalon liidaaman, tornionlaaksolaisen kansanmusiikin elvyttäjän ja uudistajan Norrlåtarin konserttiäänitys on luonnollisesti mukana. Övertorneålaisen pianisti Stefan Nilssonin Piittimessä perustama Kornet löytyy,  Suomen Kukkolasta lähtöisin olevan multikonstnääri Tuomo Haapalan Piirpauke-vastine Vargavinter samoin  plus Haaparannan Seskarössä kasvaneen kitaravirtuoosi Jonas Isacssonin Horizont.

Jos Progglådan- jättiboxi kiinnostaa, kannattaa hankkia. Hintaa sillä on 1800 kruunua.

http://www.youtube.com/watch?v=2AJ7rn2geNg