POSION JUHANNUKSEN paluu!
TarjaYlitalo

TARJA YLITALO

Posion Juhannus kuului Lapin merkittävimpiin juhannustapahtumiin 1970- & 1980-luvuilla. Viime vuosina enempi virsimaratooneistaan tunnettu kylä on päättänyt elvyttää keskikesänjuhlansa.

Nykyään vähän esiintyvän Tarja Ylitalon kesän pääkeikka on Posion Juhannuksessa (20.- 22.6). Toki häntä kuullaan perinteisesti myös Sääskisafarin yhteydessä. Tarja on nähty aiemminkin Posion Juhannuksessa. Vuosi oli 1987.

– Poliisisaattueessa tuotiin paikan päälle. Hurjasti oli väkeä ja kova meininki, mutta ihmiset olivat ihanan ystävällisiä,  Tarja muistelee Posion Juhannuksen nettisivuilla.

SamanthaHänen esiintyminen oli samana vuonna  brittiläisen povikuningattaren Samantha Foxin kanssa. Vierailun vuoksi ”turvatoimia oli kiristetty”.  Mutta ei se auttanut, kun Samantha veivasi viekottelevasti  kappalettaan Touch me, miesväki ylikuumeni. Suoja-aita kaatui ja Helsingin Sanomien mukaan  järjestysmiehet joutuivat turvautumaan jopa nyrkkeihinsä. Keikka kesti parikymmentä minuuttia ja seuraavana vuonna väkeä viihdytti  ja kiihdytti, Foxin italialainen kilpasisko Sabrina, jolla oli ongelmia taustanauhojen kanssa.

Toinen tänä juhannuksena paluun Posiolle tekevä on  Dingo. Vuonna 1985 yhtye saapui yksityiskoneella ja keräsi paikalle 8000 ihmistä. Dingo oli kuuminta kamaa ja juhannuskeikastaan se kuittasi huikeat 130 000 markkaa, joka oli siihenastinen SE suomalaisbändien keskuudessa. Lieneekö yhä lyömätön keikkaliksa?

Posion Juhannuksen ulkolaisnimi on ruotsalainen eurodiskostara Pandora, joka iski Suomessa kultakantaan 1990-luvun puolessavälissä, mutta kerää yhä hyvin tanssikansaa. (Lue: http://www.anna.fi/annakka/pandoran-menestystarina/)

Kun katsoo Posion Juhannuksen historiaa vielä hiukan taaksepäin, sieltä löytyy muun muassa sellaisia ulkolaisartisteja kuin Steve Kekana, Toto Coelo ja Made In Sweden. Vuosista  1983 oli yksi tapahtuman  parhaista. Silloin ylitettiin 10 000 kävijän raja, eikä ohjelma musiikillisestikaan  hullumpi ollut. Hollantilainen duo Bolland  lauloi In the army now ja mukana oli myös legendaarinen brittibändi Pirates (ainakin ohjelman mukaan). Suomalaisia nimiä olivat Anita Hirvonen, Souvarit, Friman, Robin, Pelle Miljoona ja Markus Allan.

Tietenkään entisaikojen kävijämääriä on  turha enää haikailla, mutta mukava artistikattaus lupaa Posion Juhannukselle ainakin hyvää uuden alkua. www.posionjuhannus.fi