Pirkko Hietaniemi: Ihmiset ovat löytäneet KINO YLLÄS-tapahtuman

KinoYllas15bElokuvakerho Napapiirin Sankareiden talkoilema Kino Ylläs  keräsi pitkän viikonlopun aikana 2852 katsojaa. Se on löytänyt pysyvän paikkansa monipuolisessa Ylläksen tapahtumien ketjussa.

– Parasta tänä vuonna oli se, että ihmiset vihdoin löysivät kunnolla meidän ulkoilmaelokuvamme. He tulivat paikalle hyvin varustautuneina ja hyvällä fiiliksellä, sanoo  tapahtuman yksi aktiiveistä, kolmisen vuotta eläkkeellä ollut Pirkko Hietaniemi, jonka monet muistavat pitkäaikaisena valtakunnallisesti tunnettujen Ylläs Jazz Bluesin ja  Ylläs Soikoon!- tanssitapahtuman tekijänä.

Kino Ylläs alkoi komeasti Napapiirin sankareiden kakkos-osan ensi-illalla. Tunturin juurella koettiin glamouria, kun punaisella matolla seisoi koko elokuvan keskeinen tekijäporukka ja heille hurrasi täysi 800:n Ihmisen Ringin yleisö, tosin Cannesin lasien kilistelyn sijaan, filmitähtien käsissä kopsahtelivat kuksat.

Ensi-ilta aiheutti tunturin juurelle aikamoisen hässäkän, kun valtakunnan viestimet olivat runsaslukuisena paikalla.

– Ensimmäisen illan medianäkyvyys vaikutti tietenkin myös lauantain näytöksen myyntiin. En tiedä kuinka moneen kertaan Napapiirin sankarit olisivat vetäneet katsomon täyteen, mutta hienosti vetivät kahteen kertaan. Ahneeksi ei kuitenkaan saanut  käydä, vaan piti esittää yleisölle muitakin elokuvia.

PirkkoHReini

Pirkko ja Antti ”Vares” Reini Kino Ylläksessä 2011 (kuva: Pekka Hietaniemi)

Pirkko kertoo, että Napapiirin sankari numero yksi Jussi Vatanen viihtyi Ylläksellä koko elokuvatapahtuman ajan.

– Jussi  oli kutsunut sukulaisiaan ensi-iltaan ja heitä tulikin iso joukko eri puolilta Suomea. Loppuviikon hän vietti heidän kanssaan ja kävi myös tervehtimässä lauantai-illan näytöksen yleisöä.

Luonnollisesti Napapiirin sankareiden ensi-ilta oli Kino Ylläksen kohokohta, sillä elokuvaa oli kuvattu Kolarissa ja paikallisia oli mukana, mutta Hietaniemen mukaan katsojia  riitti mukavasti myös muille elokuville.

– Erittäin hyvin veti väkeä meidän päätöselokuva Kätilö, jota oli katsomassa ulkoilmassa pitkälti neljättäsataa ihmistä.

Ainoa pieni särö tuli hienon Lumikuningattaren kohdalla, joka kärsi  sääolosuhteista. Koko päivän kestänyt kaatosade ei laantunut illaksi, ja kun kyseessä oli kuitenkin lapsillekin suunnattu elokuva, siirryimme luontokeskus Kellokkaan auditorioon.

Vaikka Kino Ylläs-tapahtuman kävijämäärä on jatkuvassa kasvussa, tapahtuman laajentaminen ei ole suunnitelmissa. Oheistapahtumiinkaan ei ole tarvetta.

– Tilat asettavat omat rajansa. Vain Ihmisen Ringin ulkoilmateatteriin mahtuu paljon väkeä, ja kun pimeä tulee niin myöhään illalla, ei elokuvien määrää voi enää sinne lisätä.

Tapahtuma on myös tarkoituksella ajoitettu niin, että ihmiset malttavat paremmin nauttia elokuvista. Kilpailevaa ohjelmaa ei vielä ole paljon ja toisaalta, kun valtaosa katsojista tulee lähipaikkakunnilta, sille ei ole paljon kysyntää.

Elokuviahan on tarjolla koko päivän ja niiden välillä voi hyvin käyttää hyväkseen esimerkiksi  Ylläksen retkeilymahdollisuuksia, Pirkko Hietaniemi perustelee.

Pirkon Kino Ylläs 2015-suosikit: Napapiirin sankarit 2, Miekkailija, Kätilö, Shamitabh ja Uni sodasta.