Petri Tuunainen: YES SIR – EININ 40v. -JUHLAKONSERTTI feat. BACCARA (Spain) Hyvinkääsalissa 

23.11.2017

EINI

Vie vie vie, Kellot käy, Tavataanko taas, Kapteeni Aika, Pienet onnen hetket…Siinä Lapin Pellosta kotoisin olevan Einin (omaa sukua Orajärvi, nyk. Pajumäki) hittikimaraa hieman tuntemattomammasta päästä. Kaikkea tätä ja ennen kaikkea tuttua saatiin kuullaksemme Einin 40v –juhlakonsertissa Hyvinkääsalissa lumipyryisenä torstai-iltana. Samalla juhlistettiin itse esiintymispaikan eli Hyvinkääsalin syntymäpäivää. Juhlava sali on nimittäin ehtinyt toimia eri artistien ja tapahtumien estradina 30 vuoden ajan. Einille esiintyminen täällä oli ensimmäinen laatuaan. Sen sijaan ensimmäinen Hyvinkääsalissa esiintynyt artisti kolme vuosikymmentä sitten oli jo edesmennyt Kirill ”Kirka” Babitzin, jolle Eini konsertin alkajaisiksi lähetti terveisensä yläilmoihin.

Itse olen seurannut Einin uraa ihan alkumetreiltä lähtien. Baccara-hitti Yes sir I can boogie alkoi soida Suomessakin vuonna 1977. Elettiin saman vuoden syksyä, kun naapurin Ulla kertoi minulle uudesta laulajasta nimeltä Eini, joka on levyttänyt tämän kappaleen suomeksi. Yhdessä kuunneltiin silloin kappale Yes sir, alkaa polttaa, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Yli neljäkymmentä vuotta on siis kulunut ja siinä se Eini nyt edessä laulaa, säteilee ja pomppii nuorekkaassa mustassa niitein varustellussa nahka-asussaan. Ihan kuin välissä ei olisikaan näitä vuosia.

Lavan yläpuolella säihkyy nimi EINI suurin valokirjaimin. Tämä ilta on niin Einiä kuin voi ikinä olla. Ja nostalgia. Se on päivän sana. Parituntisen ohjelman aikana siitä oli mahdollisuus nauttia kuluneiden vuosien ajalta aina tämän päivän modernimpiin saundeihin. Tunnettuja kappaleita on Einin uralla niin paljon, että osa oli pakostakin tiivistetty sikermiksi.

Ennen konserttia Eini järjesti Facebook-sivuillaan yleisökyselyn, mitä kappaleita ihmiset toivoisivat kuulevansa hänen juhlakonsertissaan. Hyvin moni toiveista oli toteutunut. Yksi toivotuimmista oli ollut Kiitävän hetken hurma, joka olikin yksi illan parhaista numeroista. Tämän kappaleen kuin hyvin monen muun mieleenpainuneen tekstin (kuten Xanadu, Kesä ja yö) takaa löytyy monesti yksi ja sama nimi: Raul Reiman! Laulajan uudemmasta tuotannosta kuultiin muun muassa radiohitti Iho iholla, Tornadosydän sekä Uuden Musiikin kilpailusta tuttu Draamaa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, niin Einin ensilevytys ei ollut Yes sir, alkaa polttaa. Vuonna 1977 Suomen oli vallannut armoton diskobuumi. Aikalainen kollega Päivi Kautto-Niemi oli tehnyt diskoversion Toivo Kärjen tangosta Liljankukka, joka raivasi tietä muille diskohiteille. Einin ensilevytys sykki samoilla linjoilla ollen diskompi versio Toivo Kärjen tangosta Täysikuu. Kappale Yes Sir, alkaa polttaa päätyi Einille erinäisten mutkien kautta. Einin veli työskenteli Ruotsissa ja kertoi miten kova hitti laulu Ruotsissa jo oli. Hän toi Ruotsista tuliaisiksi Baccaran singlen ja ehdotti sisarelleen, että eikö sinun olisi mahdollista tehdä tämä kappale suomeksi. Eini esitteli kappaleen löytäjälleen musiikkituottaja Toivo Kärjelle. ”Ja Lapin tyttöhän ei tämmöistä läähätystä laula!,” kuului Kärjen tuomio. Parin kuukauden viiveellä Yes Sir, I can boogie nousi listaykköseksi myös Suomessa. Alkoi kova kilpailu eri artistien tahoilta, kuka ennättäisi tehdä kappaleen suomeksi. Muun muassa laulajanuralle ponnistanut tuore Miss Suomi Armi Aavikko ilmaisi tahtonsa saada levyttää tämä kappale suomeksi. Kaikeksi onneksi Eini sai tahtonsa läpi. Yes sir, alkaa polttaa –kappaleesta tuli hänen suurin hittinsä, jota yleisö ja hän ovat kannatelleet jo yli neljä vuosikymmentä.

Baccara

Eini sai tahtonsa läpi myös tänä vuonna ehdotettuaan uudelle levy-yhtiölleen mahdollisuutta saada Baccara vierailijaksi juhlakonserttiinsa. Yksi illan odotetuista hetkistä olikin se, kun Eini spiikkasi legendan lavalle. Mustaan ja valkoiseen pukeutuneet tyylikkäät leidit kajauttivat helmat hulmuten ilmoille tutut hitit Sorry I’m lady ja The Devil Sent You To Lorado. Triona Einin kanssa kuultiin espanjalais-suomalainen versio Cara Mia/Rakastua voisit aivan pikkuisen.

Alkuperäisestä Baccarasta oli paikalla Mayte Mateos, sillä duo hajosi erimielisyyksiin jo 35 vuotta sitten. Tosin duon toinen osapuoli Maria Mendiola esiintyy hänkin yhä Baccaran nimeä käyttäen oman duoparinsa kanssa. Vieraana Hyvinkäällä ollut Mayte oli kuitenkin Baccaran levytyksissä The Voice, joka lauloi aina kappaleiden leadit. Uudeksi duo-pariksi hän on saanut rinnalleen hehkeän Paloma Blancon.

Encorena konsertissa kuultiin Einiä ja Baccaraa yhdessä eli tietysti kappale Yes sir I can boogie, jonka lyriikoissa kuultiin sulassa sovussa suomea ja englantia. 

Tämä esitys oli ehdottomasti konsertin juhlavin hetki. Kappaleen lopetus oli jo niin mystisen vaikuttava, sillä se vain jatkui loputtomiin. Ei tarvitse lainkaan ihmetellä, että juuri tämä kappale on jäänyt elämään diskomusiikin klassikkona.

Yksi sulka esiintyvän taiteilijan hatussa on aina se, jos hänet katsotaan parodioimisen aiheeksi. Tätäkin puolta nähtiin konsertin lisämausteena, kun lavalle pelmahti kasari-Eini, nyky-Eini sekä vanhainkoti-Eini rollaattorinsa kera. Asialla olivat alansa huiput Jukka Kuronen, Miss Divet ja uudempi tulokas Jere Sivonen.

Kokonaisuutena Einin juhlashow oli hyvällä maulla ja ajatuksella koottu sekä hienosti toteutettu. Einin ääni kantaa puhtaasti ja esiintymisessä on nähtävissä se rautainen ammattitaito mikä neljässä vuosikymmenessä on karttunut. Einin ura onkin ollut viimeiset vuodet kovassa nosteessa. Nostalgiabuumin yhä jatkuessa häntä voikin hyvällä syyllä povata Paula Koivuniemen manttelinperijäksi tulevien kesien festarikeikoilla.

Teksti & kuvat: Petri Tuunainen

Kirjoittaja on Suomen johtavia kevyen musiikin tuntijoita. Iskelmä ja Euroviisut ovat erityisesti hänen sydäntä lähellä. Hänen päämediansa on tänä päivänä sanomalehti Keskisuomalainen. Hän on kirjoittanut kirjan Armi Aavikosta ja yhdessä Tony Latvan kanssa teoksen Iskelmän tähtitaivas – 500 suomalaista viihdetaiteilijaa  ja Veikko Tiiton kanssa elämänkerran Jamppa Tuomisesta. Lisäksi hän on tehnyt radio-ohjelmia ja lauluja eri artisteille.