Petri Tuunainen: QUEEN+ADAM LAMBERT, mikä show!

BRIAN MAY

19. 11. 2017 Hartwall Arena Helsinki

En kyllä osaa sanoa muuta kuin että HUHHUH! Olipa sen verran isosti ja laadukkaasti toteutettu rock-ooppera tuo eilinen Queen + Adam Lambert -spektaakkeli.

Ehkä näin vajaan vuorokauden jälkeen voisi yrittää sulatella sitä vähän sanoiksi. Mainittakoon ensin, että Queenin tuotantohan ei minulle mitään kovin tuttua ole ollut. Kaikkihan toki tuntevat esimerkiksi Bohemian Rapsodyn. Kun 80-luvulla tulivat nämä taivaskanavat ja musiikkivideot suomalaisiin koteihin, niin monet Queenin hiteistä olivat sitä aikaa kuten Who wants to live forever, I want to break free, I want it all, Radio Ga Ga jne. Yllättävän paljon siis alkoikin tulla tuttuja kappaleita.

Konsertin aloituskappaleet edustivat taas ilmeisesti sitä 70-luvun raskaampaa osastoa kuulostaen minulle täysin vierailta. Sen verran mittavan jäljen Queen-yhtye on kuitenkin jättänyt minuunkin, että bändin alkuperäisestä nelikosta mukana olevien ikonisten kitaristi Bryan Mayn ja rumpali Roger Taylorin näkeminen muutaman metrin päästä herätti syvää kunnioitusta. Etenkin nähdä näiden ilmiömäisten ammattilaisten tekevän sitä, minkä he todella osaavat eli soittamisen.

 

Etenkin Maylta kuultiin useita soolonumeroita kitaralla. Ymmärtämättä itse kitaransoitosta höykäsen pöläystä, niin tässä hänen omintakeisessa kitarasaundissa oli jotain sellaista maagista kuin se ei olisi edes tästä maailmasta. Osaltaan tähän vaikutti show’n mahtipontinen toteutus, missä näkyi selvästi Brian Mayn vahva kiinnostus astrofysiikkaan ja kosmologiaan.

Lava muuntautui vaikka mihin ja kokonaisuutta visualisoi massiivisimmat lasersäteet mitä olen koskaan nähnyt. Yksi hienoimpia juttuja oli Brian Mayn kitarasoolo hänen noustessa valtavan käden päällä soittaen kohti kattoa. Tätä kaikkea on vaikea sanoin kuvailla, sillä se täytyisi vain jokaisen kuulla ja kokea livenä. Rumpali Roger Taylor jäi persoonana hieman syrjempään, mutta jos jokin tuli selväksi niin tällä miehellä oli myös ihan tajuttoman hyvä ääni, mikä parhaiten kävi ilmi hänen tulkitessaan säveltämänsä kasarihitin A Kind of Magic.

ADAM LAMBERT

Sitten viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä Queenin solistiksi pestattu, meidän suomalaisten oma Aatami Lamperi. Tämä oli minulle varmasti suurin syy tulla tähän konserttiin.

Adam Lambertin tuotantoa paremmin tuntematta olin pari vuotta sitten samassa paikassa kuuntelemassa hänen oman konsertin ja miehen energinen esiintyminen teki suuren vaikutuksen.

Nyt tuntisin jo varmasti jokaisen hänen omankin jenkkirenkutuksen, sen verran niitä on tullut nyt veivattua. Mutta jo ajatuksena kuulla Adam esittämässä näitä Queenin hittejä tuntui sen verran huikealta, ettei tätä konserttia voinut jättää väliin. Eikä Adam todellakaan pettänyt. Ei siis tarvitse Freddie Mercuryn kääntyä haudassa, sillä hienosti kunnioitettiin mestarin muistoa.

Niin pitkällä tekniikassa ei tässä yhteydessä vielä oltu että Mercury olisi nähty catwalkilla hologrammina – screenillä sen sijaan kyllä ihan sopivassa määrin

muistuttamassa olemassaolostaan miten merkittävä osa hän Queenia oli. Mitä taas tulee Adamiin niin siinä missä hänen monet omat kappaleet ovat aika keskivertoista radiopoppia, niin Queenin kappaleissa hänen mahtipontinen äänensä pääsi paremmin oikeuksiin kuin olisin voinut kuvitellakaan. Niin säästelemättä hän revitteli noita äänivarojaan mikä meni ihan luihin ja ytimiin.

Nuo legendaariset muusikot ja Adam Lambert olivat siis aivan lyömätön yhdistelmä ja vielä näin hulppeissa puitteissa mitä tämän spektaakkelin toteutus oli niin kokonaisuus oli ehdottomasti jokaisen 110 euron arvoinen. Enkä osaa tähän sanoa edelleenkään muuta kuin että HUHHUH!

Teksti & kuvat: Petri Tuunainen

Kirjoittaja on Suomen johtavia kevyen musiikin tuntijoita. Iskelmä ja Euroviisut ovat erityisesti hänen sydäntä lähellä. Hänen päämediansa on tänä päivänä sanomalehti Keskisuomalainen. Hän on kirjoittanut kirjan Armi Aavikosta ja yhdessä Tony Latvan kanssa teoksen Iskelmän tähtitaivas – 500 suomalaista viihdetaiteilijaa  ja Veikko Tiiton kanssa elämänkerran Jamppa Tuomisesta. Lisäksi hän on tehnyt radio-ohjelmia ja lauluja eri artisteille.