Paulin pajassa taottua SOUVAREIDEN ja EERO AVENIN kokoelmilla

SouvaritRajaCD15

Väylän Pyörteen kuuntelussa ovat viimeisin Lasse Hoikka & Souvarit-albumi Kiireen rajan taa ja Eero Avenin Sydämen asialla-kokoelma. Molemmilla levyillä ihastusta herättää erityisesti  rovaniemeläisen Studio Alan pyörittäjän Pauli Ruuskasen kädenjälki.

MikaJ5813PRuuskanen2

Pauli Ruuskanen

Studiotyön touhusta tavoitettu Ruuskanen kertoo, että vuonna 2016 Souvareilta on tulossa  taas ainakin kaksi albumia.

– Pohjia on valmiina jo parikymmentä. Tehtiin myös tuossa Jarkko Honkasen ja Taiga-yhtyeen kera pitkäsoitto. Lisäksi Mika Jefremoffilta on isot lauluvarastot odottamassa julkaisuaan, sanoo tyytyväinen Ruuskanen, jolla ei ole tekemisen puutetta, varsinkaan  kun hän otti vastaan viime heinäkuussa vielä Souvareiden basistin tontin.

– Keikkailu Souvareiden kanssa alkaa taas tammikuun lopulla ja keikkoja ennen kesäsesonkia on lähemmäs kuusikymmentä ja sitten kesällä kuuden viikon putki tanssilavoilla.

Lasse Hoikka  on laulanut Souvareiden Kiireen rajan taa– albumilla  uusiksi yhtyeen Lappi-suosikkeja. 60-vuotiaan laulajan äänessä alkaa olla jo iän tuomaa patinaa ja  ja Ruuskasen sovitukset luovat oivat harmoniset puitteet, jolle rakentaa. Kultamaille matkataan countrymusiikin siivin, mutta pääpaino on kiireettömässä iltanuotiotunnelmoinnissa. Haitari, akustinen kitara ja piano luovat aitouden tuntua ja uusintaotot esimerkiksi lauluista Lumiperhonen, Kylmän kukkia, Inarijärvi, Seitsemän päivää ja Lapin kesä ovat paikallaan.

eeroavensydaemenasiallaTakametsien Elviksen eli Eero Avenin Sydämen asialla-kokoelman kappaleet ovat vanhempaa perua 1900-luvun loppuvuosikymmeniltä. Vuonna 1967 keikkailunsa aloittaneen Avenin  M.A. Numminen buukkasi Love recordsille, jossa yritettiin vängällä vääntää hänestä rokki-idolia. Hän levytti Elvistä, Gary Glitteriä ja Alvin Stardustia, mutta perinteinen tanssi-ja iskelmämusiikki oli hänen juttunsa ja valssista Sirpaleet tuli Lovella hänen suurin menestyksensä.

Pikkukuppiloiden ja -tanssipaikkojen kiertäjän 74-vuotiaan Avenin  tuotanto on runsas, mutta epätasainen. Vaikkei hän olekaan hittilistoilla juhlinut, monet hänen lauluistaan ovat jääneet elämään. Lapistakin hän on tehnyt tunnetuksi muun muassa kittiläläisviulistin Leo Siirtolan Kylmän kukkia-kappaleen, Lauri Vitikan säveltämän Elämäntoverin, Naltioon-humpan  ja Topi Keräsen Kukka-Maarian, joka löytyy tältäkin kokoelmalta.

Mandoliinikrapula on jäänyt Eeron esityksistä allekirjoittaneelle parhaiten mieleen, heti siitä lähtien, kun sen kuulin ensi kerran livenä Kittilän työväentalolla, mutta Sydämen asialla-levyltä  löytyy kaksi Pauli Ruuskasen studiossa taltioitua coveria  Rovaniemen markkinoilla (rummuissa Jartsa Karvonen, kielisoittimet Pauli ja kuoro: Martti Honkanen ja Erkki Erholtz) ja Surujen kitara (Willy Glayre kitarassa, Jartsa rummuissa, Pauli bassossa ja Heikki Yrttiaho koskettimissa), joissa  kaikki on enemmän kuin  kohdillaan. Myös Jani Uhlenius Marinassa ja Antero Jakoila Laulavassa sydämessä, saavat studiossa kansantaiteilija Eero Avenista parasta irti.