PAULI RUUSKASESTA uusi Souvareiden basisti
PauliRuuskanenJormaHietala15

Souvareissa miesvaihdos. Jorma Hietala (oik.) jäi ansaitulle eläkkeelle ja bassoon tarttui kuusi vuotta nuorempi Pauli Ruuskanen

Tänä iltana yhdessä Suomen suosituimmista tanssipaikoista Merikievarissa Merikarvian Tuorilassa, Souvareiden bassoon tarttuu pitkästä aikaa Pauli Ruuskanen. Hän vaikutti yhtyeessä kolmisen vuotta 1980-luvun alussa, jonka jälkeen hänet on opittu tuntemaan paitsi monipuolisena muusikkona, myös ennen kaikkea rovaniemeläisen Studio Alan kultasormena.

– 24 esiintymistä pelkästään heinäkuussa. Tulee Suomi tutuksi, tuumaa Pauli ja on tyytyväinen pestistään, sillä keikkailulta jää sopivasti aikaa myös studion pyörittämiseen.

Hän seuraa Souvareihin basisti Jorma Hietalaa, joka jäi eläkkeelle toukokuun lopussa palveltuaan Souvareissa tanssikansaa, neljää kuukautta vaille kolmekymmentä vuotta. Tosin ensimmäisen tanssikeikkansa, Pellon Juoksengista lähtöisin oleva Jorma teki jo joulukuussa 1965 yhtyeessä Pertin Pumppu. Ennen Souvareita hän ehti soittaa myös muun muassa Markku ”Markus” Tranbergin, Tatu Heikkisen, Hannes Höynälän ja Matti Eskon bändeissä.

souvarit15bOikeastaan Pauli Ruuskanen on ollut  aina  ”kuudes Souvari”.  Yhtyeen soundi  on luotu hänen studiossaan.
– Koko ajan tehdään uutta. Tavalla tai toisella olen ollut mukana kaikilla Souvareiden levyillä. Tällä hetkellä meillä on valmiina 30 laulua ja tulossa on parikin albumia, Lappi-aiheinen ja Vikingarna-tyylinen levy, Ruuskanen kertoo.

Souvareiden vetäjän Lasse Hoikan Pauli on tutenut koko ikänsä. Hänen musiikilliset aivoitukset  Pauli tuntee paremmin kuin kukaan muu.

-Lasse kävi koulunsa Muurolassa, mistä minäkin olen kotoisin. Soitettiin poikasina myös Huumor-Humpassa,

Tuota yhtyelegendaa  johtivat opettajat Pauli Pirttijärvi Jaatilasta ja Juhani Juusola Muurolasta ja sen on sanottu vaikuttaneen vahvasti niin Souvareiden kuin Solistiyhtye Suomenkin syntyyn.

1980-luvun Souvareissa Ruuskanen ehti olla mukana kahdella pitkäsoitolla Jätkän oma kulta ja Kotijärvi, joissa  monien  kappaleiden tekijä oli Lappiin ihastunut Usko Kemppi, mutta on Pauli ehtinyt soittaa muun muassa Kari Tapion, Armin & Dannyn, Eino Grönin, Laila Kinnusen, Erkki Junkkarisen, Reijo Taipaleen, Eemelin, Niilo Tarvajärven, Harry Bergströmin ja Irwinin taustallakin.

Paulilla on  kulta-ja platinalevyjä kolmisenkymmentä, enemmän kuin kellään muulla Lapissa. Hänellä on yksi kultalevy enemmän  kuin Souvareilla.

– Muut ovat tulleet tietenkin Souvarit levytyksistä, mutta yksi kulta on tullut Arja Havakan Lokki-valssista. Vuonna 1995 Lokki oli aikamoinen jytky ja möi 35.000 kappaletta. Sillä soitin bassoa, kitaraa, mandoliinia ja lauloin kuorostemmaa, 57-vuotias Pauli Ruuskanen muistelee .

https://www.youtube.com/watch?v=wsAxHDYDtu0